Annons:
Etiketterartikelpapegojor
Läst 35886 ggr
JohannaN
2014-03-10 13:37

Lessons sparvpapegoja!

Lessons sparvpapegoja är en envis, djärv, självsäker, lekfull, orädd och bestämd liten fågel som testar allt de inte får göra och har mycket hyss för sig. Det är viktigt att läsa på ordentligt om denna art innan man införskaffar dom och här tas upp mer om dom........

Lessons sparvpapegojan är en envis, djärv, självsäker, lekfull, orädd och bestämd liten fågel som testar allt de inte får göra och har mycket hyss för sig. Dessa fåglar är väldigt roliga att titta på då dom är som små clowner . Detta är en fågelart som gärna är nära sina hussar och mattar, som gärna vill bli aktiverade av sin ägare och som man kan få väldigt tama om man lägger ner tid på dem.
Som ensamfågel är dom lättare att få tama men då detta inte är snällt mot fågeln rekommenderas två då dom är monogama vilket betyder att dom bildar par för livet och som ägnar mycket tid åt varandra. Detta är den art av sparvpapegojor som är mycket aggressiva och har man dom tillsammans i större voljärer så rekommenderas det att hålla dom köns vis.  Att ha etablerade par tillsammans i flock brukar nästan aldrig fungera så bättre att hålla dom par vis i egna burar/voljärer.

Längden: 28 cm.
Vikt: ca 26 gram.
Livslängd: 15 till 20 år gamla.

Det finns nio stycken olika arter av sparvpapegoja:
Mexikansk sparvpapegoja (Forpus cyanopygius cyanopygius)
Blåögd sparvpapegoja (Forpus conspicillatus conspicillatus)
Gulhuvad sparvpapegoja (Forpus xanthops)
Gröngumpad sparvpapegoja (Forpus passerinus)
Blåvingad sparvpapegoja (Forpus xanthopterygius)
Flodsparvpapegoja (Forpus crassirostris)
Mörknäbbad sparvpapegoja (Forpus modestus)
Stillahavssparvpapegoja (Forpus coelestis)

Arterna lever i Syd och Mellan Amerika och vanligast som tamfågel är Lessons sparvpapegoja som på latin heter Forpus coelestis.
Fågelns utbredningsområde är på torra stränder i västra Ecuador och nordvästra Peru. Deras naturliga miljö består av subtropiska eller tropiska skogar där dom livnär sig på frön av örtartade växter och bärbuskar man kan också finna dom i botaniska trädgårdar och populationen är god i det vilda.
Sparvpapegojan är den näst minsta i gruppen av papegojor. De är från 10 till 14 cm långa och hanarna har en koboltblå bakdel med blå fläckar på sina vingar och ljusare gulgrönt ansikte. Honorna är oftast gröna med mycket mindre blå fläckar bakom ögonen och dom har ingen koboltblå rumpa eller blått i sina vingar.

Det finns en hel del färgmutationer hos denna art i fångenskap som inkluderar blått, koboltblå, pastellblå, blåbrokig, koboltbrokig, lutino (med röda ögon), gula, amerikansk gul, vita, amerikansk vit, albino mörk gröna, brokig, fallow mm. 

Med god vård kan en sparvpapegoja leva mellan 10 till 15 år i fångenskap.

Dom använder bon från hackspettar men också håligheter i trädstammar, hål i marken och till och med stolpar eller staket. 

De lägger vanligen mellan 3 till 6 ägg som läggs varannan dag. Inkubationstiden är 18 dagar men kan variera beroende på omständigheter. ungarna föds med 1 eller 2 dagars mellanrum och paret hjälps åt att mata ungarna. Ungarna lämnar boet efter ungefär 30-35 dagar och matas i ytterligare en tid av föräldrarna.

Lessons sparvpapegojor skall helst hållas ensamma och inte ihop med andra arter och dom kan också attackera andra större arter utan att tänka på sin lilla storlek, lite som en chiuaua i hundvärlden beter sig dessa i fågelvärlden.

En del av infon ovan funnen här:
http://es.wikipedia.org/wiki/Forpus_coelestis
http://arkenzoo.se/vara-experter/hayrettin-inci/dvargpapegoja-sparvpapegoja

**Foder
**_Infon funnen här:
www.fagelfenix.n.nu
_Maten är A och O i ett fågel och djurägande så också för Lessons sparvpapegoja och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!  
Dom utfodras med parakitfröblandning för mindre parakiter och utöver den vanliga fröblandningen kan man även blanda i andra frön av olika sorter så som Gräsfrö, åkergräsfrö, Havre, Korn, Råg, Sesamfrön, tistelfrön och vete samt också att ge en så varierad och bra kost som möjligt.
Lika viktigt som det är för oss är det för dom. Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter jod och kalk.
Dessa fåglar äter mer än andra arter och behöver mer än andra arter då dom är så rörliga och igång hela tiden. utöver frön skall dom också äta av olika örter, bär, grönsaker. Frukt är något man kan ge dom då och då så också hirskolvar, insektsfoder, kokt ägg. Man skall också ge några gånger i veckan av groddade och blötlagda frön och det bör också finnas sådd fröblandning hos fåglarna då dom gärna äter av gräs och dylikt som också är väldigt nyttigt för dom. pellets kan man ge som en del av den varierade kosten. Ett vitaminoch mineral preparat skall man ge några gånger i veckan och ha fri tillgång på en kalksten.

Giftig mat är: ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, __LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

Låta sina fåglar bada
alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också Lessons sparvpapegoja. 
Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar. 
Tre eller fyra korta sprayningar ovanför fågeln bör vara tillräckligt för att vatten dimman skall sjunka in i fjäderdräkten lättast är att spraya dom när dom är i sin bur. 
Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten. Försök att inte spray dom eller låta dom bada dagligen då det inte är bra för dom.

Motion är superviktigt för fåglarna
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Denna fågelart är i gång från morgon till kväll och behöver få sin dagliga motion. Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster.
Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande. Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. 
Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.
Dålig motion kan då öka på fettansamlingarna hos fågeln som då lättare blir tumörer. Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna.

när dina fåglar är ute och friflyger i rummet är det viktigt att tänka på fåglarnas säkerhet. att fågelsäkra rummet är ett måste då en dvärgpapegojnäbb kan orsaka mycket skada både på inredning, sladdar mm. och sig själv. det finns också olika andra saker vi har i hemmet som är skadligt som man bör ha uppsikt över när ens dvärgpapegojor är ute och flyger.
Något mer som är viktigt är att tänka på att inte ha öppna fönster eller dörrar. ett tips är att man kan ha nätdörrar och nätfönster. Då slipper man en förrymd fågel.

Buren
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för sparvpapegojor är 70 cm lång, 60cm hög och 45 cm bred men ju större desto bättre. Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått.
**
Grenar
**Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar.
svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för dvärgpapegojornas fötter och föreslås att inte ha i buren alls! även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på deras fötter.

**Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!
**Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

Giftiga trädsorter!! Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

Leksaker av olika slag är viktigt för dvärgpapegojorna
Då sparvarna är väldigt nyfikna och busiga fåglar är det viktigt att sätta in leksaker av alla det olika slag både köpta och egengjorda i buren men även runt om i rummet åt sina fåglar. Låt fantasin flöda. 

tänk på att spegelgungor inte är en lämplig leksak för fågeln.Tänk också på att snören och fransar som hänger löst eller på leksaker att klipp bort dom då fågeln kan fastna där i och bli strypt. Att ha olika sorters gungor i buren så dom kan välja att sitta där dom själva vill så som tyggungor, trägungor av alla de olika slag men också så klart grenar i olika storlekar är bra.

Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljär är att rekommendera. man kan införskaffa en uv-lampa som avger uvB eller en som avger både uvA och uvB strålning.
Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. Detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka,  reglera sitt endokrina system (endokrina körtlar är samlingsnamnet för de körtlar som bildar, ibland också lagrar och avger hormoner direkt till blodet), matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund. Fågelns färger förstärks och framträder ljuset. Ljuset utlöser också häcknings- ruggnings- och flyttbeteendet.
Det viktiga vitamin d3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. Fågeln är väldigt beroende av sin syn och deras färgsyn är mycket mer utvecklad än vår och det hjälper UV-lampan till med. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.
TÄNK PÅ att INTE använda uv lampor avsedda för REPTILER då dom är oftast alldeles för starka och skadar ögonen på en fågel.

**Häcka sina Lessons sparvpapegojor
**En del av infon funnen här: http://www.sparvpapegoja.se/lessons.html
Att häcka sina sparvpapegojor är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!  
Det är viktigt att man granskar det par som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Det är också viktigt att läsa på ordentligt innan man ens funderar på att häcka sina fåglar. Dessa fåglar skall helst hållas parvis då de kan bli mycket aggressiva mot sina artfränder och då framför allt under häckningen. 

Ett sparvpapegojpar är redo att häcka när dom blivit ordentligt uppmatade med en varierad kost med ökad mängd protein i maten. Grönsaker, örter, bär, groddar och blötlagda frön, kokt ägg och insektsfoder är något man skall ge dom extra. Även vitaminer, mineraler och extra med kalk samt en jodsten är viktigt att ha i buren under hela häckningen. Så också en uvb-lampa.

Sparv- papegojor bli könsmogna vid 6-12 månader, men ska inte häckas innan 12 månaders ålder. Man hänger in en undulat holk till dom där honan ruvar de 4-6 äggen i 18 dygn.

det är viktigt att under hela häckningen vara observant på hanens beteende och då särskilt om det finns hanungar i holken. Det händer ibland att hanen ger sig på och skadar/dödar ungar och det sker oftast när ungarna börjar få fjädrar. Om man märker att hanen får ett aggressivt beteende så måste man skilja han från honan och ungarna omgående. Honan klarar då att mata upp ungarna själv.
Ungarna lämnar holken efter ca 30-35 dagar och matas i ytterligare ca två veckor av föräldrarna.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 2022-12-02 15:02 av JohannaN
Annons:
r0s_85@
2014-03-10 22:50
#1

Bra inlägg! :) Jag äger två stycken gröna sparvisar. Riktiga små energibollar! Smarta oxå, så smarta att jag funderar om hanen är smartare än min hund haha! För har börjat med klickerträning och det gojan snappar upp direkt, tar hunden ibland avsevärt längre tid på sig. Lr så har jag en dum hund haha :P Sparvpapegojor kräver verkligen både tid i form av uppmärksamhet men även att göra leksaker/fodergömmor som stimulerar deras intellekt. Lever länge oxå så en försäkring är att föredra, om man nu verkligen är helhjärtad med att äga dessa papegojor i miniformat. Dem beter sig verkligen som en stor papegoja, men är betydligt snabbare i rörelser o när dem flyger är de som att ha två minitorpeder hehe. Jag har märkt att dessa små gojor har stoor personlighet!! Honan är blyg o hör nästan aldrig henne prata/kvittra. Men fiii*an vad hanen kan ta i när han vill :O Dessutom "pratar" (googla parrotlets på Youtube) ganska ofta! Han gillar helt enkelt att höra sin röst :P Nyfikna små terrorister, brukar jag kalla dem för♥ Lite hatkärlek hehe, för dem kräver viss uppfostran (OBS: aldrig banna/straffa en goja). Kände för ett input till detta inlägg :) Vet inte om de får göras till info-inlägg? Mvh

JohannaN
2014-03-10 23:57
#2

Givetvis får du skriva i detta inlägg och också i dom andra, det är alltid bra att dela erfarenheter och det låter som du har som sagt som du har två extra hundar hemma😉😂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

r0s_85@
2014-03-11 08:18
#3

Men då vet jag! :) Hehe jaa dem är som två miniterrier med vingar^^ Mvh

Upp till toppen
Annons: