Annons:
Etiketterfinkarartikel
Läst 10819 ggr
JohannaN
2014-02-16 00:05

Måsfinken en bra ny börjar fågel!

Måsfinken en lättskött, trevlig, livlig och nyfiken fågel som är en väldigt lätt nybörjarfågel för fink-älskare. Men bara för att den är lätt innebär det inte att man inte måste läsa på om skötsel för denna finkart. Här tas upp mer om det.........

Måsfinken en trevlig och vacker liten fink.

Måsfinken, denna trevliga, lättskötta, livliga och nyfikna fågel är en väldigt bra fågel för finkälskande nybörjare då den är väldigt lättsköt. Denna art förekommer inte vilt i naturen utan är en framavlad art och tros vara en framavlad form av bronsfinken.
Måsfinken sägs vara den äldsta burfågeln i världen, som man haft längst i bur och kom till Europa runt 1800-talet. Måsfinken har en längd på 11 cm och en livslängd på 6-8 år. Vild Bronsfink härstammar från S.O Asien där den lever i gräsdjungel. Måsfinken kan vara svåra att könsbestämma men hanen känns igen av sin sång. Måsfinken är könsmogen vid ca 1 års ålder.
Tänk också på att dom skall vara minst två för att må bra!

**Foder för måsfinkar
**Maten är A och O i ett fågel- och djurägande. Så även om man är en måsfinksägare och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då de oftast inte är av bra kvalité! Man kan blanda mellan kanariefröblandning och vanlig finkblandning som man köper ivälsorterade zoo-affärer eller zoo-shoppar på nätet. Man kan också lägga till egna frön i blandningen så som alfa alfa frön, gräsfrön, frön av brännässla, havre, korn, krasse-frön, råg, tistelfrön, vete, åkergräsfrön mm. för att få en variation på det hela.
Även måsfinkarna behöver få i sig allt som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, salter, nyttiga fetter, jod och kalk.

Måsfinkar behöver ha fri tillgång på kalk och det är viktigt att ha sepiaskal(bläckfisk skelett) hängandes i buren åt fåglarna så dom kan få i sig sittdagsbehov av kalk men också en jodsten för att dom skall kunna få i sig av sitt dagsbehov av jod. dom bör också få av ett bra vitamin och mineralpreparat.
här är en bra sidan att finna vitamin och mineral preparat samt jodsten och kalk till sina måsfinkar: http://www.undulatshopen.se/
De skall också få av hirskolvar både i torr, grodda och blötlagda form (se till att kolvarna är av bra kvalité), blötlägga deras fröblandning och även grodda den. Man skall ge av örter, bär, grönsaker och frukt som en del av den varierade kosten, tänk på att avokado är väldigt giftigt för fåglar. även att så fröblandningen och andra frön och ge av skotten som kommer upp.
även sådant som går att finna ute så som gräs, maskrosblad, våtarv, groblad mm. är ett välkommet tillskott i måsfinkarnas varierade kost under vår, sommaren och tidig höst.
Under ruggningsperioden och häckningen skall man ge dom extra proteiner och då kan man ge dom kokt mosat ägg, äggfoder eller insektsfoder och gärna lite extra med groddar.

Burhållning(infon funnen här: www.fagelfenix.n.nu ) Att stänga in sin fågel i en för liten bur utan att ge den chansen attkunna komma ut och flyga är inte bra för fågeln. Det finns bara fördelar medatt ha en stor bur jämfört med alla de nackdelar som finns med att ha en litenbur. Fåglarna är fortfarande vilda i sinnet och är en individ precis som du ochjag och behöver också utrymme för att må bra, så ju större bur desto bättre! 
Att införskaffa en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minstatillåtna lagliga måttet för måsfinkar är: yta (m2) 0,31, burens längd minst70 cm, höjd minst 60 cm, bredd minst 45 cm.
Men ju större desto bättre. Så domkan sträcka ut sina vingar ordentligt och kunna röra sig och få motion. Ett annat buralternativ är en voljär.
En voljär är en stor bur, det börjar bliallt vanligare med att ha sina fåglar i en voljär och det rekommenderas varmt. Utrymmet blir stort och bra och fåglarna kan sträcka ut sina vingar på enflygtur.
Att ha fåglarna i en voljär är också idealiskt om man inte alltid kan låta sinafåglar flyga fritt i rummet. När man tittar på olika annonser för fågel så ser man ofta att det står voljär om en liten pluttbur, det är ingen voljär, en voljär har stora mått.
En voljär är oftast byggd av trä eller rostfritt stål/aluminium och är oftastora i storleken med olika former helt hur man själv vill ha det. träramarnakan man fästa med vagnsbult så blir voljären lätt att förflytta. Rostfritteller galvaniserat nät på nätmaskorna till voljären skall helst vara 12*12eller 10x10 mm.

**Grenar naturens klo och näbb trimmare
**Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för fåglarnas fötter och föreslås att inte ha i buren alls! även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på deras fötter. Det är som om vi skulle sitta på sandpapper.

**GIFTFRIA TRÄDSORTER samt knopp och blomm!
**Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, lins, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

GIFTIGA TRÄDSORTER!!  
Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum) Trollhassel. 

Motion viktigt för måsfinken
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Att ha en voljär med stora mått gör så att fåglarna kan flyga och sträcka ut sina vingar. Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster.
Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande. Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är också viktigt att man sysselsätter sina fåglar genom att låta dom leta efter sin mat på olika ställen och inte alltid utfodrar dom på samma ställe för att berika deras miljö.

Uv-ljus (infon funnen här: www.fagelfenix.n.nu )
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljärär att rekommendera. Man kan införskaffa en uv-lampa som avger uvB eller en somavger både uvA och uvB strålning.
Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget. En timer är bra att ha då den ser till att lampan följerårets ljusperiod, den skall vara tänd minst 10 timmar om dagen.

Låta sin måsfinkar bada
Alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim. Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta.

Häcka sina måsfinkar

Det är viktigt att man granskar det måsfinkspar som ska häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Ett måsfinkspar är redo att häcka när dom blivit ordentligt uppmatade med protinrik mat så som äggfoder, insektsfoder, kokt mosat ägg, kokt ris, blötlagda och groddade frön av olika sort som man kan grodda i olika stadier för att efterlikna det naturliga, även blötlagda frön, samt också av den varierade kosten med grönsaker, örter, bär och frukt. Denna fågelart häckar villigt där dom lägger 4-8 ägg som ruvas i cirka 13 dagar. 
Dom skall helst ha ett slutet borede eller holk när dom häckar och det skall finnas tillgång till bomaterial så som kokosfiber mm. 
Tänk på att finna ett bra nytt hem till ungarna, det är väldigt viktigt där dom kan få kompisar, stor fin bur, friflygning, bra kost och kärlek man bör också vara noga med att dom inte skall få komma till ett hem där den i hela sitt liv kommer få sitta ensam, det mår ingen fågel bra av och skall heller inte behöva hamna i ett ensamlevande hem.

**Sjukdomar hos måsfinken
**Måsfinken är en väldigt frisk fågel och tålig fågel som sällan blir sjuka men kan ändå blir sjuka precis som vem som helst och ser man tecken på sjukdom måste man ta sin fågel till veterinären så fort som möjligt för att kunna hjälpa sin fågel att eventuellt bli frisk och att komma under behandling.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Fridafj
2014-02-17 10:13
#1

Toppen! :D Sådana här små älsklingar ska jag skaffa inom snar framtid - första gånge jag har finkar. Har kollat på en del videos på dem när de tex flyger fritt, de verkar vara extremt underhållande små fåglar!

JohannaN
2014-02-17 10:40
#2

vad roligt med en ny fågelart🙂 ja, dom verkar vara livliga små liv🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Fridafj
2014-02-17 17:34
#3

Åh, såg nu att det även står rekommenderade maskor på nätet/gallret till finkar - det uppskattas väldigt för jag har funderat lite på det då de ju är så himla små! :)

Upp till toppen
Annons: