Annons:
Etiketterartikelpapegojorhälsa-och-skötselutfodringbeteende-och-lekhälsa-skötselsjukdomarhäckning
Läst 62882 ggr
JohannaN
2013-12-01 20:30

Dvärgpapegojor!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 39
Förhandsgranskning av bild 2 av 39
Förhandsgranskning av bild 3 av 39
Förhandsgranskning av bild 4 av 39
Förhandsgranskning av bild 5 av 39
Förhandsgranskning av bild 6 av 39
Förhandsgranskning av bild 7 av 39
Förhandsgranskning av bild 8 av 39
Förhandsgranskning av bild 9 av 39
Förhandsgranskning av bild 10 av 39
Förhandsgranskning av bild 11 av 39
Förhandsgranskning av bild 12 av 39
Förhandsgranskning av bild 13 av 39
Förhandsgranskning av bild 14 av 39
Förhandsgranskning av bild 15 av 39
Förhandsgranskning av bild 16 av 39
Förhandsgranskning av bild 17 av 39
Förhandsgranskning av bild 18 av 39
Förhandsgranskning av bild 19 av 39
Förhandsgranskning av bild 20 av 39
Förhandsgranskning av bild 21 av 39
Förhandsgranskning av bild 22 av 39
Förhandsgranskning av bild 23 av 39
Förhandsgranskning av bild 24 av 39
Förhandsgranskning av bild 25 av 39
Förhandsgranskning av bild 26 av 39
Förhandsgranskning av bild 27 av 39
Förhandsgranskning av bild 28 av 39
Förhandsgranskning av bild 29 av 39
Förhandsgranskning av bild 30 av 39
Förhandsgranskning av bild 31 av 39
Förhandsgranskning av bild 32 av 39
Förhandsgranskning av bild 33 av 39
Förhandsgranskning av bild 34 av 39
Förhandsgranskning av bild 35 av 39
Förhandsgranskning av bild 36 av 39
Förhandsgranskning av bild 37 av 39
Förhandsgranskning av bild 38 av 39
Förhandsgranskning av bild 39 av 39

Dvärgpapegojan är en busig, rolig, nyfiken och charmig liten papegoja som blivit mer och mer populär i Sverige särskilt den Rosenhuvade dvärgpapegojan. Detta är en fågel som bildar par och skall inte behöva leva ensam utan artfrände. Det är också viktigt att läsa på ordentligt vad gäller denna fågelart innan man införskaffar sig ett par dvärgpapegojor. Här tas upp mer om dom...........

Dvärgpapegojan även kallad kärleks fågeln, love bird, agapornis är en liten papegoja. Med sin lilla storlek placeras dom bland de minsta papegojorna i världen även om näbben är relativt stor med tanke på kroppens storlek.
Dom har en karakteristisk liten men kraftig kroppsbyggnad och en kort stjärt. Dessa arter finns i många olika färgvarianter så som Ljusgrön, Olivgrön, Cinnamon, Violett, Albino och Lutino. Det finns också Oranghuvad, Rosenhuvad, Opalin, svarthuvad m.fl.

Längden 13-17 cm.
Vikt 40-60 gram.
Livslängd 8-15 år gamla.

I det vilda äter arterna en mängd frön, frukt, bär och vegetation som bladknoppar, växt-material och blommor. En del arter äter fikon och frön från Acacia träd samt Albizia träd.

Det vetenskapliga namnet Agapornis kommer från Grekiskan och betyder kärleksfågel. Namnet lovebirds kommer av att de bildar par och är monogama vilket betyder att dom bildar par och håller sig till sin partner tills denne dör.

Dom häckar vanligtvis i hålor i träd samt under taknockar men dom är också kända för att häcka i vävarfåglars bon som dom tar över. Dvärg-papegojor finns förvildade i Arizona i USA, där häckar dom i kaktusar.

Honan lägger 4- 6 ägg och som ruvas på i 23 dagar. Ungarna lämnar boet vid 5 veckors ålder och är självständiga efter ytterligare 3-4 veckor.

Detta är en väldigt sällskapssjuk liten fågel och man ska alltid införskaffa minst två stycken! Vilket också finns en lag på i Sverige att inga burfåglar får leva ensamma.

Dom är är djärva, nyfikna, charmiga små papegojor är alltid på språng. Dom är hemskt roliga att ha att göra med. Tack vare sin nyfikenhet och intelligenta natur hittar dom på massa roligt bus och jobbar man med dom kan dom lära sig massor av trix.
Dvärgpapegojor är ganska högljudda fåglar. Vissa kan låta hela dagen, särskilt tidigt på morgonen. Man bör hålla koll på dem när de är utsläppta och skydda möbler, elkablar eller annat de skulle kunna tugga på.

Ägaren måste vara beredd på att jobba dagligen på tam-träning och särskilt när dom är två då arten bildar starka band med kompisen. Då dom alltid ska vara två är det ett dagligt arbete att jobba på tam-träningen.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ!
Det är oerhört viktigt att man inte mixar och blandar dom olika arterna utan att man häckar art med art så att säga, alltså inte t ex Rosenhuvad ihop med Svarthuvad dvärgpapegoja! Utan Svarthuvad dvärgpapegoja med Svarthuvad dvärgpapegoja och Rosenhuvad med Rosenhuvad. Annars så förstörs dom naturliga arterna som dessutom börjat blI utrotningshotade i sitt hemland.
Det är också viktigt att ta reda på lite fakta om dom olika arterna innan man skaffar dvärgpapegoja då arterna inte är lika vare sig i beteende eller ljudnivå eller storlek. Att inte heller avla för mycket på mutationer utan blanda in naturfärgat.
Dvärgpapegojor är en fågelart man heller inte bör ha ihop med någon annan fågelart då dom kan vara väldigt aggressiva och revirhävdande.

Denna fågels släkte delas in i nio olika arter av vilka åtta kommer från afrikanska fastlandet. Den Rosenhuvade dvärgpapegojan är den som är mest populär som burfågel bland dessa arter här i Sverige, på bilden i artikeln kan ni se dom olika arterna. Här nedan följer dom olika arterna:
- Rosenhuvad dvärgpapegoja (Agapornis Roseicollis)
- Svarthuvad dvärgpapegoja (Agapornis Personata)
- Fischeri dvärgpapegoja (Agapornis Fischeri)
- Svartkindad dvärgpapegoja (Agapornis Nigrigenis)
- Nyassa dvärgpapegoja (Agapornis Lilianae)
- Gråhuvad dvärgpapegoja (Agapornis C. Canus)
- Abessinsk dvärgpapegoja (Agapornis Taranta)
- Orangehuvad dvärgpapegoja (Agapornis Pullaria)
- Svartnackad dvärgpapegoja (Agapornis Swinderniana)

Kosten för Dvärgpapegojor
När det kommer till kosten hos dvärgpapegojorna blir det oftast fel, man tänker fel, har fått fel tips från början och det kan leda till hälsoproblem hos dom, särskilt om dom får alldeles för mycket frön och feta frön.
Kosten, lika viktigt som det är för oss är det för dom. Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk.

För att få till en bra och fin varierad kost gör man en chop. Chop refererar till en finhackad eller förädlad blandning av färska och kokta livsmedel som ges till fåglar, man ska tänka på att anpassa för hur arten äter i det vilda. Uppfödare särskilt i utlandet har gjort blandningar på detta sättet i många år.

Chop-mixar är ett bra sätt att introducera nya livsmedel till fåglar som är noga med vad de äter. Det är ett enkelt sätt att erbjuda en mängd olika livsmedel dagligen vilket gör det svårt för fåglarna att enbart välja ut det dom tycker är godast, eftersom blandningarna kan göras i en stor sats som sedan fryses in, då kan man tina upp efter behov och då också göra många olika sorters chops. Men färskt är alltid bäst.

Denna art drabbas lätt av Vitamin A och kalciumbrist är de vanligaste bristerna hos denna art så det gäller att se till att dom har en kost hög i vitamin A samt kalcium. Dom får också lätt fetma och leversjukdomar och det för att det är för feta frön i kosten. Leversjukdom på grund av kosten kan dvärgpapegojorna ändra färgen på sina fjädrar.

10 % av kosten bör bestå av pellets (upp till var och en hur man vill göra).

30 % av kosten ska bestå av torra frön men inte frön från mataffären då dessa oftast är av dålig kvalité. En bra fröblandning som bas är t ex undulat blandning eller gräsparakit blandning där man lägga till av andra frösorter för att kunna ge en bra variation.
Solrosfrön kan ges då och då i kosten för att berika den och då skal-ade frön. Även nötter kan erbjudas men då i mindre mängd än fröna.
Tänk på att solrosfrön och nötter har stort innehåll av fett, som kan göra dom sjuka och överviktiga om det ges i för stora mängder. Man kan ge det men i små mängder och då helst utan skal då dessa kan innehålla svampsporer som kan göra dom sjuka. Samma sak med jordnötter som inte bör ges alls.
Bra fetter och Omega 3 och 6 att ge fåglarna finner man i chia frön, linfrön och hampa.

60% av kosten ska bestå av grönsaker, odlade skott, örter, bär, frukt (liten mängd), ätbara blommor, groddar av frön och baljväxter, blötlagda frön och grönt utifrån på sommaren etc. ca 2 gånger i veckan. Man kan mixa till mindre bitar om så önskas, håll det varierat.

A-vitaminrika saker att ge till fåglarna är: Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Chili (särskilt den röda), Endiver, Grönkål, Lingon, Maskrosblad, Melon, Morötter, Nypon, Nässlor, Papaya, Persilja, Röd paprika, Spenat, Sparris, Sötpotatis, Tomater och kokt Ägg. Starkt färgade grönsaker innehåller mer A-vitamin.

Även att baka fågelbröd, olika sorters smoothies och erbjuda egengjord juice, torkade frukter, bär och grönsaker (i mindre mängd), torkade örter, naturliga teer (ej från mataffär) etc. är ett välkommet tillskott i den varierade kosten.

Fågelbröd recept
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e56d3f78e0e742f27006268-att-baka-brod-till-vara-burfaglar?discussions-1

Hur man torkar frukt, grönsaker och bär
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e5d3f088e0e74377701a24d-torkad-frukt-bar-gronsaker-till-vara-burfaglar?discussions-1

Smoothies tips
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e4b0bca8e0e74406403e6e8-smoothies-en-nyttig-dryck-aven-for-burfaglar?discussions-1

Super food pulver att blanda i chops, smoothies, juicer, fågelbröd etc.
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e55a09d8e0e7427d3000589-raw-superfood-pulver-for-vara-burfaglar?discussions-1

Giftig mat är: ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

Kalksten, jodsten och ett bra vitamin och mineralpulver är också bra att ha i buren/voljären. Glöm inte av motionen samt foder och miljöberikning och när ni ger dom torra fröna av stor variation låt dom leta efter fröna i halm, hö etc. så dom måste jobba för födan. Precis som dom skulle ha gjort i det vilda.

Låta sina fåglar bada
alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också dvärgpapegojan.
Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar.
Tre eller fyra korta sprayningar ovanför fågeln bör vara tillräckligt för att vatten dimman skall sjunka in i fjäderdräkten lättast är att spraya dom när dom är i sin bur. Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten. Ge dom alltid chansen att kunna bada själva genom ett vattenbad eller badkar för fåglar.

Motion är superviktigt för fåglarna
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestations förmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplatser.
Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande. Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.
Dålig motion kan då öka på fettansamlingarna hos fåglarna som då lättare blir tumörer. Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna. När dina fåglar är ute och friflyger i rummet är det viktigt att tänka på fåglarnas säkerhet.
Att fågelsäkra rummet är ett måste då en dvärgpapegojnäbb kan orsaka mycket skada både på inredning, sladdar mm. och sig själv. det finns också olika andra saker vi har i hemmet som är skadligt som man bör ha uppsikt över när ens dvärgpapegojor är ute och flyger.
Något mer som är viktigt är att tänka på att inte ha öppna fönster eller dörrar. Ett tips är att man kan ha nätdörrar och nätfönster. Då slipper man en förrymd fågel.

Buren
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för dvärgpapegojor är 70 cm lång, 60cm hög och 45 cm bred men ju större desto bättre. Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått.

Grenar
Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. Svarvade pinnar och plast-pinnar är superdåligt för dvärgpapegojornas fötter och föreslås att inte ha i buren alls! även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på deras fötter.

Giftfria Trädsorter samt knopp, blad och Blom!
Al, Alm, Asp, Berberis, Bok, Björk, Camellia, Citrusträd (Lime, Kumquat, Eukalyptus, Fikon, Grapefrukt, Apelsin och Citron), Ek, Gran, Hagtorn, Hallonbuske, Hassel, Havtorn, Lind, Lönn, Magnolia, Mandelträd, Orm-hassel, Päronträd, Rosträd, Rönn, Rönnsumak (Enbart Rhus typhina att ha hos fåglarna), Spirea, Syren, Syrenbuddleja, Sälg, Tall (grenar av Tall bör torkas noga så kådan torkar till) Vinbärsbuske, Vinranka, Vide och Äppelträd.

Giftiga trädsorter!! Barrträd bör undvikas på grund av kådan särskilt till finkar och praktfinkar (låt grenarna få torka till innan ni sätter in dessa till mindre arter), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

Leksaker av olika slag är viktigt för dvärgpapegojorna
Fåglar i naturen letar ständigt efter mat, gör nya upptäckter, gör val och förblir aktiva för att trivas. Eftersom sällskapsfåglar inte lever i sin naturliga miljö är syftet med miljöanrikning till att förbättra en fågels livskvalitet, naturliga instinkter, allmänna hälsa och välbefinnande.

Fåglar är intelligenta varelser och de kan lätt bli uttråkade av samma mat, leksaker och omgivningar. Försök att ständigt lägga till spänning och intresse för din fågels liv genom att erbjuda nya, färgglada leksaker, olika texturer och detta hjälper till att förhindra tristess och de negativa effekterna av tristess.

Tänk dig in i ett liv där du fått livstids fängelse och tänk sedan på livet för fåglar i fångenskap som är inlåsta i en bur/voljär hela dagen medan deras ägare arbetar eller tar hand om sina dagliga bestyr. Det är ingen överras-kning att väldigt många papegojor utvecklar allvarliga emotionella problem för fåglarna kan inte få ut sin energi på något vilket bygger upp frustration och sedan tar dom det genom att agera utåt antingen genom upprepat beteende eller agera mot sig själva med ett självskadebeteende.

Det har nu på senare år genom vetenskapliga bevis visat att papegojor uppvisar symtom som liknar komplexa PTSD-symtom (posttraumatiskt stressyndrom) hos människor, inklusive ihållande sorg, självmordstankar, explosiv ilska, isolering och misstro. Många räddade papegojor som levt i misär, instängt, ignorerat och tråkigt liv är för traumatiserade för att bilda relationer med människor eller andra fåglar i huset och måste få tid på sig att leva ett mer normalt liv.
Dessa fåglar har nästan alltid på något sätt själv skadat sig eller upprepat beteende på ett eller annat sätt då dom inte fått ut sin energi på något vis utan suttit i ett fängelse under sitt liv. Detta visar hur viktigt det är med en så stor bur som möjligt, foderberikning och också miljöberikning.

Tänk på att spegelgungor inte är en lämplig leksak för fågeln. Den kan bli så upp i att mata sin fågelkompis i spegeln att den inte gör annat, dom kan  också få psykiska störningar av att sitta och uppvakta något som inte finns och de kan få krävinflammation av att stöta upp mat dagarna i ända.

Tänk också på att snören och fransar fransar som hänger löst eller på leksaker att klipp bort dom då fågeln kan fastna där i och bli strypt.
Att ha olika sorters gungor i buren så dom kan välja att sitta där dom själva vill och så klart grenar i olika storlekar. Denna art älskar att riva sönder pappersremsor.
Här kan ni få tips och idéer för att kunna göra miljöberikningen så rolig och varierad som möjligt: https://burfaglar.ifokus.se/discussion/1496477/miljoberikning-mycket-viktigt-for-vara-burfaglar!

Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljär är att rekommendera. man kan införskaffa en uv-lampa som avger uvB. Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus.
Detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka, reglera sitt endokrina system (endokrina körtlar är samlingsnamnet för de körtlar som bildar, ibland också lagrar och avger hormoner direkt till blodet), matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund. Fågelns färger förstärks och framträder ljuset. Ljuset utlöser också häcknings- ruggnings- och flyttbeteendet.
Det viktiga vitamin d3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. Fågeln är väldigt beroende av sin syn och deras färgsyn är mycket mer utvecklad än vår och det hjälper UV-lampan till med. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.

Häcka sina dvärgpapegojor
Att häcka sina dvärgpapegojor är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor! Viktigt att först tänka på är att aldrig ha häckande rosenhuvade tillsammans med andra dvärgpapegojor eller andra arter heller för den delen.
Dvärgpapegojorna bildar par för livet vilket är väldigt viktigt att komma ihåg. Det är viktigt att man granskar det par som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Det är också viktigt att läsa på ordentligt innan man ens funderar på att häcka sina fåglar.

Ett dvärgpapegojpar är redo att häcka när man matat upp dom ordentligt med en varierad kost med ökad mängd protein och kalcium i deras kost. Grönsaker, örter, bär, frukt, blötlagda frön, groddar och odlade skott och kokt ägg och nermalet äggskal är något man skall ge dom extra.
Gör gärna chop mixar med mer protein och kalcium i kosten. Även att ge vitaminer, mineraler samt en jod sten är viktigt att ha i buren under hela häckningen. Så också en uvb-lampa.

Man skall alltså öka på och ge dagligen av en mer energirik kost än dom får i vanliga fall men inte överdriva foder ökningen. Tänk också på att fortsätta med denna kosten under hela häckningen även när ungarna tagit sig utanför holken då dom behöver av denna näringsrika kosten för att växa till sig.

När paret väl är upp matade är det så dags att sätt in en holk samt också erbjuda bomaterial som föräldrarna kan bädda holken med. Ett litet lager med strimlat papper och dammfritt spån material kan ägaren hjälpa till med annars låt föräldrarna få jobba ihop materialet.
Lägger in hela A4 papper, tidningspapper, halm, torkat gräs, hyvlat spån, färska blad och bark från pilträd, färska lagerblad, kokosfiber, tunn kartong så blir det en som en egen liten naturlig miljöberikning för dom under tiden och att få bygga i ordning boet stärker också föräldrar paret. Visa arter av dvärgpapegojor samlar ihop bomaterial och stoppar det i sina stjärtfjädrar som dom sedan tar med för att inreda holken med och när detta sker kommer också parningen att ske.

Tänk också på att i den mat föräldrarna stöter upp finns det olika sorters bakterier som är viktiga för ungarnas utveckling och immunförsvar. Och det kan vi aldrig ersätta på konstgjord väg så handmatning och att ta ungarna från sin mamma är inget att rekommendera alls och att ingripa endast i nödfall om en förälder dör och den andra föräldern inte klurar ur det.

Dvärgpapegojor blir köns mogna vid 4-6 månaders ålder, men bör inte häcka förens vid 10-12 månaders ålder gärna mer. Honan lägger 4-6 ägg och ruvar äggen i 23 dagar. Ungarna lämnar holken vid 5 veckors ålder och är självständiga efter ytterligare 3-4 veckor, låt dom gärna vara kvar hos föräldrar paret så dom får lära sig allt dom behöver lära sig om livet och bli trygga i sig själva innan dom kommer till sina nya hem.

Glöm inte att föra stamtavla och att sätt ringar på ungarnas fot, ringar kan man köpa hos en fågelförening och är man osäker på hur man gör kan man också hos fågelföreningarna få hjälp och stöttning i hur man sätter på en ring samt allt i övrigt vad gäller häckning hos dvärgpapegojorna.

Några av bilderna är fotograferade av: Jenny Grace, Luke-Aaron Heart (hans fågel heter Nemo), Yasmin Olsson, Maria Rosenqvi, Gentian Hasa och Per Hermansson (på facebook heter hans sida Pers fågelflock).

Info funnen här

www.petsmont.com

www.pethelpful.com

www.thesprucepets.com

www.wikipedia.org (engelska)

www.parrotmag.com

www.beautyofbirds.com (lovebirds)

www.jgps-gojor.se

www.wikipedia.org (svenska)

www.lafeber.com

www.oiseaux-birds.com

www.xolten.wordpress.com (lovebird-nesting-material)

https://birds4africa.org/2021/01/17/lovebirds-and-weavers/

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Burfåglar.ifokus är sajten för oss alla fågelintresserade. Om du har undulater, zebrafinkar, nymfkakaduor eller ingen fågel alls spelar ingen roll. Här är alla lika välkomna! På burfåglar.ifokus diskuterar vi om olika fågelarter och hur man tar hand om sina fåglar på bästa sätt. Välkommen in i burfåglarnas värld!
  • Redigerat 2021-06-07 23:22 av JohannaN
Annons:
Upp till toppen
Annons: