Annons:
Etiketterartikelavel-och-uppfödningutfodringparakiterhälsa-skötsel
Läst 28765 ggr
JohannaN
11/23/13, 10:57 PM

Fakta om Katarinaparakiter!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 12
Förhandsgranskning av bild 2 av 12
Förhandsgranskning av bild 3 av 12
Förhandsgranskning av bild 4 av 12
Förhandsgranskning av bild 5 av 12
Förhandsgranskning av bild 6 av 12
Förhandsgranskning av bild 7 av 12
Förhandsgranskning av bild 8 av 12
Förhandsgranskning av bild 9 av 12
Förhandsgranskning av bild 10 av 12
Förhandsgranskning av bild 11 av 12
Förhandsgranskning av bild 12 av 12

Katarinaparakiten en nyfiken fågel som lätt blir tam och som blivit allt mer vanlig som burfågel i Sverige. Är man intresserad av att införskaffa dessa underbara fåglar är det viktigt att läsa på ordentligt först så här tas upp mer fakta om dessa fåglar............

Dessa nyfikna och vackra fåglarna är en lugn fågelart som passar bra som lägenhetsfågel och nu blivit allt mer populära som burfågel i Sverige. katarinaparkiten kom till europa år 1886 till Londons zoo. Dom delas in i kategorin papegojor och det finns två underarter:

Bolborhynchus lineola lineola som förekommer i fuktiga bergsskogar från södra Mexico till västra Panama.

Bolborhynchus lineola tigrinus som förekommer i bergsområden från nordvästra Venezuela och Colombia till södra Peru. Den har också setts i Bolivia. 

Katarinaparakiten lever i det vilda i skogar och berg upp till 2000 m över havet. Dessa fåglar lever vilt i södra Mexico, Western Panama, Norra Colombia, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, Honduras, Venezuela, och i Andernas berg i Peru. De tillbringar en del av sin tid på marken för att söka föda för att till kvällen söka sig till ett högt träd att sova.

Deras kost i det vilda innehåller mycket frukt och insekter samt frön. Det växer en rad exotiska frukter där katarinorna lever så som papaya, mango, guava och ananas men även bananer, äpplen, granatäpple och apelsiner som dessa fåglar kan stöta på i det vilda och äta av. Katarin parakiter tål kyla bra och det sägs också ha setts snöbada. I det vilda lever katarinorna i grupper om 6 till 30 stycken men även större grupper upp till 150 fåglar ses ibland.

Den vilda katarina parakitens fjäderdräkt är mestadels grön med flera svarta och mörkgröna ränder, i fångenskap finns många olika färgvarianter så som grön, olivgrön, turkos, blå (kobolt), gul (lutino), vit (Ino) eller grå fjäderdräkt, två ovanlig färgvariant är kanelsorten (cinamo) som är väldigt ovanlig och väldigt svår att få fram.

Katarinaparakitens längd är cirka 16 cm.
Deras vikt ligger på omkring 42 till 52 gram.
Åldern ligger på cirka 10 till 15 år.

Denna parakit har en annorlunda sittställning än andra papegoj och parakit arter. De sitter nämligen i nästan horisontellt läge med huvudet i linje med deras stjärt.

Dom är också mycket lugna fåglar och deras läte är inte högfrekventa och inte så jobbiga för örat, lätet låter som tyst tjatter med lite drillande, dom är som är mest högljudda och aktiva på morgonen och kvällen. Dessa fåglar passar bra som lägenhetsfågel tack vare sin tysta ljudnivå när dom pratar. Dessa fåglar är lekfulla, roliga varelser och kan ofta ses hängande upp och ner från sina sittpinnar, ibland även från en fot.

På Engelska kallas denna fågel för Lineolated Parakeet, Catherine parakiter eller Barred Parakeet. 

Katarina parakiten är ett flockdjur som i det vilda lever i lite större flockar och som är par-bildande, dom skall alltid vara två eller fler för att må bra. Dom är väldigt nyfikna av sig och vågar en katarina så vågar dom andra också sig fram.

Kosten för Katarinaparakiter
Maten är A och O i ett fågel och djurägande så också i ett papegoj och parakit ägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité utan extrem feta frön så som solrosfrön. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! Parakit eller undulat blandning är dom fröblandning man kan använda som bas tillsammans med pellets.

Att göra en välbalanserad foderstat är bra, då vet man vad man ger dom och inte i foderväg och kan balansera upp kosten så den blir varierad och att det inte blir för mycket av det ena eller det andra. Chops funkar utmärkt för denn art.

Denna art drabbas lätt av vitamin och mineralbrist och drabbas också lätt av övre och nedre luftvägssjukdomar. Kosten är av stor vikt hos denna art och där a-vitaminrik kost är av extra vikt. Fett gör så att fågelkroppen tar upp a-vitaminerna bättre i fågelkroppen så man skall ge av båda men inte överdriva. Det är alltså viktigt att tänka på att inte ge för mycket av det dåliga fettet till fåglarna utan mer av det bra fettet och fokusera sig på att ge mer av a-vitaminrik kost men också en varierad kost. Bra fetter vilket är omega 3 och 6 finner man i chia frön, hampa frön och linfrön.

Tänk på att dessa fåglar är neo-tropiska och frukt är en stor del av deras kost i det vilda. Så ge gärna omogen frukt till dom och då och då mogen frukt. Även omogna bär och mogna bär.

5% av kosten bör bestå av pellets.

15% av kosten ska bestå av frön av stor variation och med bra kvalité är ett bra tillskott i kosten. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! Solrosfrön kan ges då och då i kosten för att berika den och då skalade frön.
Tänk på att solrosfrön är ett extrem fett frö, som kan göra dom sjuka och överviktig om det ges i för stora mängder, inte heller ge jordnötter då detta kan göra dom sjuka, på grund av svampsporer som finns i dessa nötter.

70% av kosten ska bestå av grönsaker, örter, bär, groddade och blöt-lagda frön och baljväxter, odlade skott, ätbara blommor, bär och frukt. På sommaren sådant som växer ute så som maskrosor, våtarv, groblad mm.

A-vitaminrika saker att ge till fåglarna är: Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Chili (särskilt den röda), Endiver, Grönkål, Lingon, Maskrosblad, Melon, Morötter, Nypon, Nässlor, Papaya, Persilja, Pumpa, Röd paprika, Rönnbär, Spenat, Sparris, Sötpotatis, Tomater och kokt Ägg. Starkt färgade grönsaker innehåller mer A-vitamin.

giftig mat för fåglar är:
ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD(drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

Under sommaren finns en massa härligheter man kan ge sin katarinor så som: Al-löv, Asplöv, Björklöv, Blåklint, Boklöv, Frögräs, Gräs, Groblad (samt stängerna), Hallonblad, Hasselblad, Lönlöv, kirskål, Klöver (både röd och vit) , Maskrosblad (samt blomma, frön och rot), Mjölkört, Morotsblast, Renfana (torkade/färska), Rönlöv, Pensé (egenodlad), Skott från gran,
Smultronblad, Tistel (båe torkd och färsk), Tusensköna (Bellis), Vetegräs, Vinbärsblad, Våtarv.

Vilda bär så som: Björnbär, Blåbär, Hallon, Hjortron, Jordgubbar, krus-bär, Körsbär (utan kärnan), Lingon, Nypon (samt fröna), Rönnbär, Smul-tron, Tranbär, Vinbär (svarta, röda och vita, skölj dom noga) det finns flera bär här på denna sidan:
https://burfaglar.ifokus.se/discussion/1480689/atbara-bar-for-vara-burfaglar

Att ge ett bra vitamin och mineralpulver är viktigt för fågelns hälsa samt att ha en jodsten och kalksten i buren.

Även baka fågelbröd, olika sorters smoothies och erbjuda egengjord juice, torkade örter, naturliga teer (ej från mataffär) etc.)

Fågelbröd recept https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e56d3f78e0e742f27006268-att-baka-brod-till-vara-burfaglar?discussions-1

Smoothies tips https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e4b0bca8e0e74406403e6e8-smoothies-en-nyttig-dryck-aven-for-burfaglar?discussions-1

Super food pulver att blanda i chops, smoothies, juicer, fågelbröd etc.
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e55a09d8e0e7427d3000589-raw-superfood-pulver-for-vara-burfaglar?discussions-1

Låt dom få jobba för kosten. Sätt fruktbitar, grönsaksbitar och bär lite varstans då dom är mer klättrare än flygare på grenar, rep etc. så man efter-liknar hur dom äter i det vilda.

Buren
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på. Fåglar är oftast i det vilda nomader i det vilda vilket innebär att dom flyger långa sträckor varje dag för att fina föda, vatten och bra häckningsplatser. Att stänga in sin fågel i för liten bur utan chansen att kunna komma utanför att flyga är inte bra för fågeln.
Det finns bara massor med fördelar att ha en stor bur jämfört med icke bra fördelar att ha en liten bur. Fåglarna är fortfarande vild i sinnet och är en individ precis som du och jag och behöver också utrymme för att må bra så ju större bur desto bättre! Minsta tillåtna bumått för Katarinor är 120 cm, höjd minst 80 cm, bredd minst 60 cm men ju större desto bättre och gärna en voljär med inom och utomhus del där dom kan gå in och ut hur dom vill.

Uv-ljus
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i ute-voljärer att rekommendera. Man skall då införskaffa en uv-lampa aom avger uvB strålning. Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget. En timer är bra att ha då den ser till att lampan följer årets ljusperiod, den skall vara tänd minst 10 timmar om dagen.

Sysselsättning
Sysselsättning kräver alla papegojor i stor utsträckning, de kan omöjligt sitta intstängda i en bur hela dagarna så är också fallet med katarinorna. Dom behöver rep och grenar att klättra på så det är väldigt viktigt att förse dom med detta. De är lekfulla, roliga varelser och kan ofta ses hängande upp och ner från sina sittpinnar, ibland även från en fot och dom klättrar både upp och ner från olika rep och grenar som framåt så både och måste finnas.
Dom vill gärna kunna krypa in i något på kvällen när dom ska sova så en sov låda kan då vara t ex ett marsvinshus med sittpinne i botten. Men om man har en vanlig holk som sov holk kommer man få problem med massor av häckningar så ingen holk som sov låda.

Grenar är viktig för katarinor
Papegojor har ett stort behov av att gnaga. Se till att fågeln alltid har färska kvistar av lövträd att gnaga på. plocka gärna tallkottar och ge. Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar, plocka gärna in av olika storlekar som den kan gnaga och sysselsätta sig med. Viktigt att också tänka på är att Katarinor klättrar lodrätt så man har grenar åt dessa hållen också.

GIFTFRIA TRÄDSORTER samt knopp och blomm!
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

GIFTIGA TRÄDSORTER!! Barrträd bör undvikas pga kådan (eller torkas innan dom hängs in), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

Duschning och bad viktigt
Något som är viktigt är att katarinorna har tillgång till friskt bad vatten så att den kan bada.  Du kan också duscha fågeln, det gör du lättas med en blomsterspruta med ljummet vatten. Katarinor älskar att bada och kan också flaxandes hänga upp och ner när man sprayar dom med vatten-dimma.

Häcka sina Katarinor
Att häcka sina katarinor är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!
Det är viktigt att man granskar fåglarna som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden.
Tänk på att man inte ska para två inos med varandra (ino brukar vara samlings namn för båda där den cremefärgade (inte helt vit) heter crem-ino), och inte heller två gråvingar eller två fåglar med dubbel mörkfaktor.

Det är viktigt att fråga och ta reda på vilken färg just ens egna katarinor har.
Att mata upp sina katarinor innan häckningen genomförs är väldigt viktigt och de behöver extra vitaminer, mineraler, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk för att de skall orka igenom häck-ningen. Äggfoder, insektsfoder och kokt mosat ägg för proteinernas skull, blötlagda och groddade frön i olika stadier för att efterlikna det naturliga, men också örter, grönsaker, bär och frukt. sepiaskal (bläckfisks skelett) bör det finnas fri tillgång på.

honan lägger 2-7 ägg som hon ruvar i 18-21 dagar. Ungarna lämnar boet vid 5-6 dagars ålder.

Under hela ungarnas uppväxt är det viktigt att fortsätta med den protinrika mat som föräldrarna blev uppmatade med. så dom får all den näring dom behöver för att orka växa sig friska och starka. I den mat föräldrarna stöter upp finns det olika sorters bakterier som är viktiga för ungarnas utveckling och immunförsvar.

Övrigt
Katarin parakiter är väldigt lätta att få tama och där med en utmärkt fågel-art att ha som burfågel. Tänk också på att Katarina parakiten är CITES listad 2 och det innebär att det är förbjudet att ta in vildfångade Katarinaparakiter till EU så det är viktigt att man tänker efter noga i valet av dom fåglar man tänkt avla på så man håller en frisk avelslinje på arten. Något som också är viktigt att tänka på är att katarinornas klor växer väldigt mycket i fången-skap då denna art har svårt att nöta ner klorna så dom måste klippas regel-bundet, så viktigt att man håller koll på just klorna.

Info funnen på dessa sidor

www.birdchannel.com

www.katharinasittiche.de

https://en.wikipedia.org/wiki/Barred_parakeet

[http://beautyofbirds.com/lineolatedparakeets.html]

www.thesprucepets.com

www.petguide.com

www.lafeber.com

www.linniesociety.org

www.zoologica.wordpress.com

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 11/11/20, 10:47 PM av JohannaN
Annons:
MimmiH
11/26/13, 10:04 AM
#1

Bra artikel.

Att de tål kyla bra tror jag inte man kan vara säker på eftersom de även härstammar från tropiskt klimat.

De har även ett högfrekvent och starkt ljud, men det är sällan de använder det

Att katarinaparakiter rent generellt blir väldigt lätt tama undrar jag om det verkligen stämmer. Katarinaparakiter är liksom alla andra fåglar individer och hur lätt de kan bli tama kan variera från indvivid till individ.

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

MimmiH
12/9/13, 9:29 AM
#2

Vill bara tipsa om en artikel om katarinaparakiter som jag skrivit:

http://www.skoldpaddormedmera.se/katarinaparakiter.html

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

Lampshoe
5/15/15, 4:08 PM
#3

Hej! Bra skrivet! Jag har två gröna katarinaparakiter som jag köpte för ca en månad sedan. Du skrev att de är lätta att få tama? Har du möjligen några tips på hur man kan göra? Mina vågar äta mat ur handen på mig ibland men sekunden jag försöker nudda dem så går de iväg :(

JohannaN
5/17/15, 4:27 PM
#4

skall hjälpa dig och se om det finns några tips att ge dig i det hela🙂 skall fråga dom som har denna arten🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

SigneSan
3/6/20, 7:39 AM
#5

Hej!

bra text, jag undra om  man verkligen måste ha 2 katarinaparakiter eller kan man bara ha en?

JohannaN
3/9/20, 8:28 AM
#6

Tack 🤗 Man måste ha två då dom är parbildande och inte ska leva ensamma🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
SigneSan
5/17/20, 12:59 PM
#7

tack för svaret, vet du om några uppfödare av katarinor?

JohannaN
5/21/20, 11:26 PM
#8

Japp, finns några, vart i det avlånga landet bor du?🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

SigneSan
9/3/20, 8:20 PM
#9

I Göteborgs tarkte ungefär, så ganska långt ner!😂

SigneSan
9/3/20, 8:22 PM
#10

*trakten

Upp till toppen
Annons: