Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 53431 ggr
JohannaN
2013-10-07 16:37

Grå Jako!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 6
Förhandsgranskning av bild 2 av 6
Förhandsgranskning av bild 3 av 6
Förhandsgranskning av bild 4 av 6
Förhandsgranskning av bild 5 av 6
Förhandsgranskning av bild 6 av 6

Grå jakon fågelvärldens pajas som hittar på bus och lek hela dagen lång. enna mycket intelligenta och lätt lärda afrikansk papegoja är en mycket populär papegoja att ha som burfågel och är man sugen på denna härliga fågel finns det mycket man bör veta för att göra det så bra som möjligt för fåglarna. Här tas upp mer om det...........

Grå jako (Psittacus erithacus) som på engelska heter African grey parrot är en mycket intelligenta och lätt lärda afrikansk papegoja som är en mycket populär papegoja att ha som burfågel och är man sugen på denna härliga fågel finns det mycket man bör veta för att göra det så bra som möjligt för fåglarna.

en sak som är mycket viktigt att veta om dessa fåglar är att Grå jako lever parvis i flockar om flera hundra individer i det vilda varför man bör ha två. Flockarna i det vilda söker föda gemensamt och de är väldigt sociala inom flocken. Starka band knyts mellan flera olika individer i flocken såväl som till individer i flockar i närområdet.

Grå jako kan variera i storlek från ca 32-38 cm och väga allt 275 gram till över 650 gram och denna goja blir i fångenskap ofta 30-40 år, men kan bli 60-70 år eller ännu äldre.

Dess naturliga utbredningsområde är längs ekvatorn i Centralafrika. Papegojor i det vilda lever av en mycket varierad föda. Utöver fröer av olika slag äter den också nötter, fruktkärnor och fruktkött, olika spannmål, gräs, blommor och bär.
Det finns en vanlig myt om att jakon är en typisk enmansfågel då den knyter sig till sin favoritägare och till och med kan uppvisa aggressivitet mot andra personer.

Detta är en sanning med modifikation då det egentligen är ett tecken på dålig socialisering då dom är menade att vara med just sin egen art inte enbart med oss människor. 

Det finns även en art som heter Timneh Jako. Mörkare grå i fjäderdräkten, mörkare röd stjärt o mindre i storleken än Grå Jako. Båda är Jakos/Gråpapegojor.

Vissa individer lär sig snabbt o lätt att härma ord, ljud andra säger inte ett ord i hela sitt liv. Generellt säger man att Jakos är en av de mest lättlärda vad gäller tal.

**
Foder**
Foder är A-O i ett fågel och djurägande! Lika viktigt som det är för oss är det för dom. Fåglar i det vilda äter olika frösorter både torra och i olika groddnings faser samt skotten som växer upp av fröna och även annat dom finner på sina nomad vandringar, även insekter och där får dom i sig allt dom behöver.
Det får dom absolut inte i en bur i Sverige, därför måste vi hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, klorofyll, jod och kalk.

Grå Jako är en art som behöver mer kalk än andra arter och när det kommer till kalcium så är detta ett vanligt hälsoproblem hos dessa fåglar.  Viktigt att tänka på är att kalcium, magnesium och D-vitaminer samarbetar i fågelkroppen så för att få ett bättre upptag av kalciumet är det viktigt att ge ett preparat som innehåller alla tre och gärna låta fågeln få vara ute så mycket som möjligt.

Grå Jakos lever i det vilda av en mycket varierad föda vilket också är väldigt viktigt att vi ger dom i fångenskap också. Pellets bör vara basen i kosten för dom. I det vilda äter dom nötter, fruktkärnor och fruktkött, olika spannmål, gräs, blommor och bär. De äter även rötter, färska skott, bark och gröna delar av olika örter, buskar och träd. En favoritföda i det vilda är palm-fruktens kött.

Det som man måste tänka på är att ha bra frön och med bra kvalité. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! Solrosfrön bör inte finnas i deras fröblandning utan ges då och då i kosten för att berika den. Solros-frön är ett extrem fett frö som kan göra din Jako sjuk och överviktig om det ges i för stora mängder.

Tänk också på att helt fri tillgång på mat hela tiden inte är bra och även om fågeln spenderar mycket tid utanför buren så flyger den inte sådana sträckor som i det vilda. Energin som blir över lagras i form av synligt och osynligt fett vilket leder till sjukdomar så som lipom, fettma och även tumörsjkdomar. Gör gärna olika fodergömmor till fåglarna så dom måste jobba för att få tag på födan.

Fröna bör inte överstiga 20 % av fågelns kost resterande 80 % bör fågeln äta mer av det olika örter, bär, grönsaker, nötter, groddade och blötlagda frön och inte för ofta men då och då frukt gärna av mango, granatäpple och apelsin. Även blandade sädesslag, brunt ris, pasta, majs, kokade bönor  kan man ge så även att ge insekts-larver.

Även den maten vi äter är ett välkommet tillskott i deras varierade diet, här är det då viktigt att inte ge dom avokado som är giftigt för fåglar samt också inte för salt mat, helst inget salt. Man kan ge mager yoghurt, mager ost, tofu, hårdkokt ägg, välkokt kyckling, vit fisk, kalkon, mycket magert kött, tonfisk i vatten. Att ge dom av frön för andra fågelarter kan man också ge.

Även sådant som växer ute så som maskrosor, våtarv, grodblad mm. är något man kan erbjuda sin Jako. Viktigt också att ta reda på vad som är giftigt och inte för fåglarna så man inte ger något olämpligt till dom både vad gäller ute i naturen men också av den maten vi ger dom.

kalk och mineraler är viktigt och finns i välsorterade zoo-affärer, en bra webb-shop är www.undulatshopen.se som har väldigt bra produkter hemma vad gäller vitaminer, kalk och mineraler. Mer som är viktigt att få till i deras kost är en bra balans mellan fett, kolhydrater, proteiner och antioxidanter.
Tänk också på att allt handlar om ge så varierat som det bara går och finna just dom olika sorters maten man kan erbjuda dom som också innehåller deras stora behov av just kalcium.

Giftig mat är: ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart),
LAKRITS, KAFFE, LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

Burhållning för Grå Jakos
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, fåglar är oftast i det vilda nomader vilket innebär att dom flyger långa sträckor varje dag för att fina föda, vatten och bra häckningsplatser. Att stänga in sina fåglar i för liten bur utan chansen att kunna komma utanför att flyga är inte bra för dom.

Det finns bara massor med fördelar att ha en stor bur jämn fört med icke bra fördelar att ha en liten bur. Fåglarna är fortfarande vild i sinnet och är en indevid precis som du och jag och behöver också utrymme för att må bra så ju större bur desto bättre, Voljärer är att föredra med så stora mått som det bara går.
Minsta tillåtna bur-yta för Grå Jakos är (m2) 0,84, burens längd minst 120 cm, höjd minst 80 cm, (exempel: bredd minst 70 cm).

**Sysselsättning för sin Grå Jako
**Sysselsättning kräver alla papegojor i stor utsträckning, de kan omöjligt sitta intstängda i en bur hela dagarna. Papegojor älskar att "leka" med och gnaga på olika saker. och Grå Jakos är inget undantag. Det är bara att inse att en papegoja har sönder saker!
Att förse sin Jako med leksaker som är gjorda för att gnagas på och för att motstå kraften i en papegojnäbb får Jakon stimulans och sysselsättning. Sätta in leksaker av alla det olika slag både köpta och egengjorda. även olika sorters klur och fix leksaker som finns och gör gärna fodersök åt dom på olika sätt, låt fantasin flöda.

Glöm inte att låta din Grå Jako få mycket motion varje dag så den inte går upp i vikt.
Att flyga är väldigt energikrävande och mycket bra motion. Många papegojor är vingklippta och det är då omöjligt att uppnå samma aktivitetsnivå. Inte ens när fågeln flyger fritt i hemmet kan man jämföra det med en flygtur på flera kilometer i det vilda. Jakon är skicklig på att klättra nyttjar ofta detta, hellre än att flyga, för att ta sig till födan så att ge den möjlighet till klättring av olika slag ger både stimulans och motion för din Jako. Man bör noga överväga ett vingklippnings-beslut som inte borde vara ett alternativ då fåglar är gjorda för att flyga långt och mycket!

Grå jakos behöver få duscha regelbundet
Duscha behöver alla o väldigt noga med Jakon. Grå Jakon är en art som lätt kan börja att plocka sig. Anledningarna till det varierar, men för låg luftfuktighet o för lite stimulans kan vara två av anledningarna.

Grenar är viktig för Grå jakos
Papegojor har ett stort behov av att gnaga. Se till att fågeln alltid har färska kvistar av lövträd att gnaga på. Plocka gärna tallkottar och ge, fyll dom med något gott, en bra fodergömma helt enkelt.
Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar, plocka gärna in av olika storlekar som Jakon kan gnaga och sysselsätta sig med.

GIFTFRIA TRÄDSORTER samt knopp och blomm!
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.**_

GIFTIGA TRÄDSORTER!!
**Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga),_ Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum),  Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

_ VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ_
Att köpa från en seriös uppfödare är bättre än i zoo-affärer. En seriös uppfödare tänker alltid på fåglarna i första hand och att de inte får vara sjuka eller svaga individer som sätts i häck, seriösa uppfödare tänker också på att fågelföräldrarna måste ha goda egenskaper som uppfödaren vill skall föras vidare och de lever alltid under hälsosamma förhållanden med den kost och motion dom behöver med lagliga burar och massor av kärlek som läggs ner på varje individ. En seriös uppfödare ser också till att fåglarna är friska och i god kondition för en häckning så som att avmaska dom, ser till att det inte finns kvalsterangrepp på fåglarna och känner sina fåglar utan och innan.

Tänk också efter noga innan köpet av din Grå Jako vad gäller handuppföda eller föräldrar uppfödda! Att ta ungarna från sina föräldrar i tron om att hand tämja dom bättre är inte att rekommendera. I den mat föräldrarna stöter upp finns det olika sorters bakterier som är viktiga för ungarnas utveckling och immunförsvar. Och det kan uppfödaren aldrig ersätta på konstgjord väg så handmatning och att ta ungarna från sin mamma är inget att rekomendera alls.

handmatade ungar får inte alls samma immunförsvar som föräldrar-uppfödda ungar då dom inte får i sig av de olika sorters bakterier som är viktiga för deras utveckling vilket gör dom kännsligare för sjukdomar. Många lägger också till sig med dumma ovanor och plockningsbeteende.

K-vitaminbrist är vanligt hos fågelungar. De har med sig en begränsad mängd K-vitamin ur ägget och detta kan leda till förblödningar. K-vitamin gör det lättare för blodet att levra, dvs det stelnar sig, vid en blödning. Detta är viktigt att tänka på vid tex handmatning från första dag.

allt som allt är det alltså bättre att låta fågelföräldrarna få ta hand om uppgiften att mata och ta hand om sina ungar. För i slutändan är det de allra bästa att köpa en föräldraruppfödd ara unge.

Grå Jako papegojor är flockdjur!
och lever parvis tillsammans med andra av samma art. Vissa papegojarter klarar inte av att leva ensamma, och måste därför leva i par. Det spelar ingen roll vilket kön det är, de kan leva tillsammans två och två av samma kön. Det är också viktigt att ha med i beräkningen att dom tar tid och kostar en del för att dom skall må bra så tänk igenom ditt köp väldigt noga innan!

Infon funnen på dessa sidor

https://en.wikipedia.org/wiki/African_grey_parrot

http://www.african-grey-parrot.com/

http://lafeber.com/pet-birds/species/african-grey-parrot/

http://betterwords.typepad.com/birdvice/2009/01/african-grey-parrots-11-things-you-should-know-about-your-african-grey-parrot.html

http://www.african-grey-parrot.net/

http://african-grey.com/home/a-simple-list-of-foods-for-your-grey/

http://www.birdchannel.com/sponsors/species-nutrition-information-center/african-grey-nutrition-what-should-african-grey-be-eating.aspx

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: