Annons:
Etiketterartikelpapegojorhälsa-och-skötselavel-och-uppfödningutfodringbeteende-och-lekhälsa-skötselsjukdomar
Läst 23533 ggr
JohannaN
2013-08-30 22:35

Arapapegojan!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 6
Förhandsgranskning av bild 2 av 6
Förhandsgranskning av bild 3 av 6
Förhandsgranskning av bild 4 av 6
Förhandsgranskning av bild 5 av 6
Förhandsgranskning av bild 6 av 6

Arapapegojor dessa fåglar är oerhört intelligenta papegojor med väldigt vackra fjäderskrudar och också kräver en del av ens ägare, här kommer info om dessa underbart vackra regnbågsfåglar och fakta om skötsel, foder mm....

Arapapegojor är ett släkte av papegojfåglar som har sitt ursprung i Central- och norra Sydamerika. Aror är flockdjur och lever parvis tillsammans med andra av samma art i regnskog, på savannen och i skogslandskap. Arapapegojor är en mycket stor och mycket intelligent fågel och kan ha en rad olika vackra färger beroende på art.  Största delen av deras kropp är stjärt-fjädrarna och de har en stor och kraftig näbb.

Majoriteten av aror nu hotade i vilt tillstånd och några är utdöda. Det finns 19 arter av papegojor, inklusive utdöda och kritiskt hotade arter.

Infon om dom olika Arorna är hittade på denna sidan:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Aror

Blåstrupig ara (Ara glaucogularis)
Den förekommer i låglandet i Beni och Santa Cruz i Norra Bolivia. Den blåstrupiga aran är klassad som akut utrotningshotad. och det vilda beståndet uppskattas bestå av endast 250 till 300 individer. Det största hotet mot arten är att den infågas och säljs illegalt som burfågel. Brist på lämpliga boträd, på grund av avverkning till bränsle och röjande av betesmarker, är en annan bidragande orsak till dess tillbakagång.

Blågul ara (Ara ararauna)
Blågul ara förekommer i områden i Sydamerika med tropiskt klimat i områdena Bolivia, Panama och Paraguay. Blågula aror är intelligenta och tåliga, men framför allt krävande. Genom sin storlek, kraftiga skrik och sitt stora gnagbehov är de inte lämpade som sällskapsdjur i möblerade bostäder utan kräver en storVoljär med kraftigt nät, tjocka grenar och massor av sysselsättning.

Dvärgara (Ara severus)
Dvärgaran kommer ifrån Mexiko i norr till Sydamerika i söder. Fågelns utbredningsområde sträcker sig från tropiska östra Panama, Guyana, norra Bolivia och Amazon området.

Grönvingade ara (Ara chloropterus)
Den är mycket lik den ljusröda aran till utseendet. men saknar det markanta gula inslaget i fjäderdräkten som den ljusröda aran har. Grönvingade ara lever i stora delar av Sydamerika, där den förekommer i Brasilien, förutom längst i öster och söder, norra Paraguay, östra Bolivia, östra Peru, östra Colombia och i norr upp till Panama, dessutom i södra Venezuela, Trinidad, Guyana, Surinam och Franska Guyana. Den lever av frukter och nötter.

Rödpannad ara(Ara rubrogenys)
Fågelns utbredningsområde är i  Andean dalar i centrala Bolivia. kategoriserar arten som starkt utrotningshotad.

Soldatara (Ara militaris)
Soldataran har en vidsträckt men fragmenterad utbredning från Mexiko till Argentina. Soldataran förekommer i tropiska skogar, lövskog och strandskogar.

Den lever i grupper om 6-20 fåglar. På kvällen samlas flockar av upp till 500 fåglar vid gemensamma sovplatser. Häckningssäsongen börjar i de sydligare delarna av utbredningsområdet i december och några veckor senare i de nordligare områdena. Soldataran lever av frön och frukter.

Större soldatara (Ara ambiguus)
Större soldataran är stärkt utrotningshotad främst av den avskogning som pågår i det område där den lever. Större soldatara förekommer i Centralamerika och norra Sydamerika.

Blågrön ara(Anodorhynchus glaucus)
Fågeln blev sällsynt på 1800-talet och endast två dokumentationer av vilda exemplar har gjorts sedan 1900-talet. kategoriserar arten som akut utrotningshotad.

Hyacintara (Anodorhynchus hyacinthinus)
Detta är den största Aran som finns, Den är ca 100 cm stor och kan väga upp till 2 kg! Det är ovanligt att ha en Hyacint ara som husdjur i Sverige, men det förekommer ändå. Det är en väldigt dyr papegoja!

Indigoara (Anodorhynchus leari)
Indigoaran var på gränsen till utrotning på 1990-talet, men åtgärder för att bevara arten har sedan dess ökat populationen. 2001 uppskattades det finnas 246 fåglar och 2008 uppskattades det finnas 960 fåglar. Indigoarans utbredningsområde är Catinga i Östra Brasilien norra Bahia .

Spixara(Cyanopsitta spixii)
Fågeln är en av de mest sällsynta i världen: 2000 dog förmodligen det sista vilda exemplaret ut, och kvar återstår förmodligen bara exemplar i fångenskap.

Finns även dessa sorter:

Blåpannad ara (Diopsittaca nobilis)

Blåhuvad ara (Primolius couloni)

Gulnackad ara (Primolius auricollis)

Rödbukad ara (Orthopsittaca manilata)

Rödryggad ara (Primolius maracana)

Aror äter en mängd olika saker i det vilda vilket inkluderar frön, nötter, frukt, palmfrukter, blad, blommor och stjälkar Ibland äter dom insekter och sniglar.
I det vilda äter bland annat arorna en lera som heter bentonit lera.
Bentonit lera innehåller ett överflöd av mineraler som fåglarna får i sig av och några av dom inkluderar kalcium, magnesium, kiseldioxid, natrium, koppar, järn och kalium. Bentonit lera är en basisk och mycket mineralhaltig jordart med en renande effekt som förbättrar produktionen av enzymer i alla levande organismer.

Leran suger upp tungmetaller, slaggprodukter och skadliga bakterier inuti kroppen och tarmarna och transporterar ut dem den naturliga vägen. Bentonit lera balanserar tarmarnas pH-värde och bakteriestammar och kanske är det så här som dom vilda fåglarna håller sig friska.
Men det som också är intressant vad gäller bentonit lera är att papegojor som lever i fuktiga tropiska skogar där natrium för nerv och muskelfunktion försvinner snabbt från ekosystemet, förutom där det lagras i hård lera. Amazonas lera inne-håller vanligen natriumhalter 40 gånger högre än papegojornas växtfoder. Det är just därför dom äter av leran i det vilda.

Deras storlek är beroende på art och från den mista på 30 cm vilket är Rödskuldrad ara till den längsta på 100 cm som är Hyacint aran. Vikten hos arorna beror på vilken art där 165 g  hos Rödskuldrad ara den minsta till lite över 1 kg hyacint aran den största. Ålder hos aror beror också på art men runt 30 år till över 100 år. Beroende på art lägger dom mellan 1 till 5 ägg. Flertalet aror lägger mellan 2 till 4 ägg. Och inkubationstiden av äggen är beroende på art mellan 24 till 29 dagar. Ungarna lämnar boet efter 3 till 7 månader beroende på art. Arorna blir könsmogna vid 3 till 4 års ålder.

Kosten för Aror
När det kommer till kosten hos Arorna blir det oftast fel, man tänker fel, har fått fel tips från början och det kan leda till hälsoproblem hos dom. Kosten, lika viktigt som det är för oss är det för dom. Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mine-raler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk.

I det vilda äter dom: nötter, blad, bär, frön, palm frukter, blommor, stjälkar och frukt, en del frukter som dom äter är giftiga nog att döda andra djur och människor. Det varierar mellan olika ara-arter vilka frukter, bär, frön nötter, blad, blommor, stjälkar som äts och alla äter inte exakt från samma sorts träd, buskar etc. men liknande samma.
På grund av en del av de giftiga växterna, frukterna och bären dom äter i det vilda är just varför dom äter bentonit lera i det vilda som neutraliserar gifterna men också för att få i sig av natrium.
Ska man ge av bentonit lera är det viktigt att köpa kalcium bentonit och inte natriumbentonit (finns i kattsand), då denna sväller mer och kan orsaka inpackning. Viktigt också är att inte ge leran i torr form utan alltid ge den i blöt form, leran måste fått suga åt sig ordentligt med vatten.

Denna art drabbas lätt av A-vitamin brist. Tänk på att fett och A vita-miner samarbetar i fågelkroppen, fett gör så att fågelkroppen tar upp a-vitaminerna bättre i fågelkroppen så man skall ge av båda men inte överdriva. Det är alltså viktigt att tänka på att inte ge för mycket av det dåliga fettet till fåglarna och fokusera sig på att ge mer av a-vitaminrik kost. Bra fetter är omega 3, chia frön, hampa och linfrön. Solrosfrön och nötter. Aran har ett större behov av fett än andra papegojor och man måste se till att den får mycket nötter varje dag av olika slag men absolut inte överdriva.

40% av kosten ska bestå av pellets.

10% av kosten ska bestå av nötter och frön av stor variation och med bra kvalité, även lite palm nötter kan erbjudas. Dit hör tyvärr inte frön för fåglar från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! Solrosfrön kan ges i kosten för att berika den, helst skalade frön. Viktigt att inte ge jordnötter då detta kan göra dom sjuka, på grund av svampsporer som finns i dessa nötter som sätter sig i luftsäckarna och sprider sig ut i kroppen hos dom.

50% av kosten ska bestå av grönsaker (både kokta och råa), örter, bär, groddade och blötlagda frön och baljväxter, även kokta baljväxter och frön är välkommet, odlade skott, ätbara blommor, bär och frukt. På sommaren sådant som växer ute så som maskrosor, våtarv, groblad mm.
Erbjud också gärna av det som man kan finna ute under vår sommar och höst så som maskrosor, våtarv, gärsfrön, groblad, blåbär, lingon, nypon, rönnbär, aronia bär mm.

A-vitaminrika saker att ge till fåglarna är: Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Chili (särskilt den röda), Endiver, Grönkål, Lingon, Maskrosblad, Melon, Morötter, Nypon, Nässlor, Papaya, Persilja, Röd paprika, Spenat, Sparris, Sötpotatis, Tomater och kokt Ägg. Starkt färgade grönsaker innehåller mer A-vitamin.

Även den maten vi äter är ett välkommet tillskott i deras varierade diet, här är det då viktigt att inte ge dom avokado, för salt mat, lök som är väldigt skadligt för fåglar där avokado ska vara giftigt för fåglar. Viktigt också att ta reda på vad som är giftigt och inte för fåglarna så man inte ger något olämpligt till dom.

Även att baka fågelbröd, olika sorters smoothies och erbjuda egengjord juice, torkade frukter, bär och grönsaker (i mindre mängd), torkade örter, naturliga teer (ej från mataffär) etc.

Fågelbröd recept
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e56d3f78e0e742f27006268-att-baka-brod-till-vara-burfaglar

Hur man torkar frukt, grönsaker och bär https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e5d3f088e0e74377701a24d-torkad-frukt-bar-gronsaker-till-vara-burfaglar?discussions-1

Smoothie tips
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e4b0bca8e0e74406403e6e8-smoothies-en-nyttig-dryck-aven-for-burfaglar?discussions-1

Super food pulver att blanda i chops, smoothies, juicer, fågelbröd etc.
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e55a09d8e0e7427d3000589-raw-superfood-pulver-for-vara-burfaglar?discussions-1

En kalksten är viktigt att finnas tillgänglig hela tiden i buren.

Fodersök är en bra miljöberikning för dom där dom måste jobba för att få tag i sin mat, låt fantasin flöda, t ex så som nötter och större frön som dom älskar kan man ge i en fodersök. Aror måste få jobba med hjärnan så var uppfinningsrika i fodergömmor och födersök.

Giftig mat är: ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

Med en chop kan man enklast se till att fåglarna får i sig av det dom behöver men det är viktigt att få till en bra balans mellan fett, kolhydrater, proteiner och antioxidanter. Gör gärna fodergömmor och använd olika anordningar som finns för större aror där dom måste jobba för att få tag i sin mat. Miljöberikning är väldigt viktig för våra burfåglar stora som små.

här finns en lista på säker och giftfri mat burfåglar kan äta:
https://burfaglar.ifokus.se/discussion/1312271/lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata!

Bentonit Lera
Vill man erbjuda arorna bentonit lera måste leran alltid ges i blötlagd form och det ska alltid vara kalcium bentonit som ges. Här kan man köpa och erbjuda, blöta upp ordentligt och ge som små bollar etc.

Burhållning för Aror
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, Fåglar är oftast i det vilda Nomader i det vilda vilket innebär att dom flyger långa sträckor varje dag för att fina föda, vatten och bra häckningsplatser.

Att stänga in sin fågel i för liten bur utan chansen att kunna komma utanför att flyga är inte bra för fåglen. det finns bara massor med fördelar att ha en stor bur gämnfört med icke bra fördelar att ha en liten bur. Fåglarna är fortfarande vild i sinnet och är en indevid precis som du och jag och behöver också utrymme för att må bra så ju större bur desto bättre, Voljärer är att föredra till arorna!

minsta tillåtna yta för Aror är beroende på deras storlek:

fåglar som är

36-45 cm: (m2) 1,44, burens längd minst 160 cm, höjd minst 100 cm, (exempel: bredd minst 90 cm)

fåglar som är 46-55 cm:  (m2) 4,2, burens längd minst 280 cm, höjd minst 180 cm, (exempel: bredd minst 150 cm).

fåglar som är 56-65 cm: (m2) 3,12, burens längd minst 240 cm, höjd minst 150 cm, (exempel: bredd minst 130 cm).

fåglar som är 66-75 cm: längd på voljär minst 280 cm, höjd minst 180 cm, (exempel: bredd minst 150 cm).

Fåglar som är mer än 75 cm: (m2) 6,5, burens längd minst 360 cm, höjd minst 180 cm, (exempel: bredd minst 180 cm).

Sysselsättning för Arorna
Fåglar i naturen letar ständigt efter mat, gör nya upptäckter, gör val och förblir aktiva för att trivas. Eftersom sällskapsfåglar inte lever i sin naturliga miljö är syftet med miljöanrikning till att förbättra en fågels livskvalitet, naturliga instinkter, allmänna hälsa och välbefinnande.

Fåglar är intelligenta varelser och de kan lätt bli uttråkade av samma mat, leksaker och omgivningar. Försök att ständigt lägga till spänning och intresse för din fågels liv genom att erbjuda nya, färgglada leksaker, olika texturer och detta hjälper till att förhindra tristess och de negativa effekterna av tristess.

Tänk dig in i ett liv där du fått livstids fängelse och tänk sedan på livet för fåglar i fångenskap som är inlåsta i en bur/voljär hela dagen medan deras ägare arbetar eller tar hand om sina dagliga bestyr. Det är ingen överraskning att väldigt många papegojor utvecklar allvarliga emotionella problem för fåglarna kan inte få ut sin energi på något vilket bygger upp frustration och sedan tar dom det genom att agera utåt antingen genom upprepat beteende eller agera mot sig själva med ett självskadebeteende.

Det har nu på senare år genom vetenskapliga bevis visat att papegojor uppvisar symtom som liknar komplexa PTSD-symtom (posttraumatiskt stressyndrom) hos människor, inklusive ihållande sorg, självmordstankar, explosiv ilska, isolering och misstro. Många räddade papegojor som levt i misär, instängt, ignorerat och tråkigt liv är för traumatiserade för att bilda relationer med människor eller andra fåglar i huset och måste få tid på sig att leva ett mer normalt liv.
Dessa fåglar har nästan alltid på något sätt själv skadat sig eller upprepat beteende på ett eller annat sätt då dom inte fått ut sin energi på något vis utan suttit i ett fängelse under sitt liv. Detta visar hur viktigt det är med en så stor bur som möjligt, foderberikning och också miljöberikning.

Man kan använda pappersremsor, kartonger, sugrör i papper, toapappers rullar, smällkarameller både som en miljöberikning men också foder-gömma, pappers volanger, pappersmuggar, träklossar, hampa snöre, glasspinnar, egengjorda pappersornament, papperstallrikar, kartonger, fjädrar från när fåglarna ruggar, kottar, egengjorda pappersdekorationer, pappersstrutar, göra kransar av kvistar, mossa, löv, halm etc. bakplåtspapper, muffins formar (papper), små lerkrukor, pappersgirlanger, träkorgar, vide bollar, träbollar, bark, pappersbokstäver, träringar, kokos nöts skal, äggkartonger, träbitar, läderremsor, trä pärlor, akryl pärlor och nappar, wellpapp, träslevar, bastsnöre, c-ringar i plast och pappers kassar, silkespapper, kork (vinflaskkork), pressent snöre. För färgning av olika leksaker kan man använda karamellfärg i mataffären.

Man kan också för dom mer smartare och lekfulla arterna köpa leksaker för små barn och också en del leksaker för hundar och katter. Försäkra er om att dom inte är farliga för fåglarna.

Luftfuktighet
På vintern här i Sverige blir det för våra älskade fåglar en ganska onaturlig luftmiljö och då särskilt för dom tropiska fåglarna som delar våra hem. Papegojor och tättingar hemmahörande i tropiska klimat skulle aldrig utsättas för denna låga luftfuktighet, kyla, vinter vindar, snö eller variationer i solljus och mörker som förekommer i mer tempererade klimat så som Sverige. Detta ger en hel del utmaningar när det gäller att ta hand om våra burfåglar.

Luftfuktighet och fåglar är den bortglömda faktorn när man överväger våra älskade fåglars hälsa och välbefinnande. Det talas alltid om hur känsliga deras andningssystemet är, hur känslig deras hud är och hur ofta vi bör spraya fåglarna med vatten eller låt dem regelbundet bada men sällan diskuteras det uppenbara att de flesta papegoj, parakit och finkarter har utvecklats för att leva och frodas i en hög temperatur samt en hög och fuktig miljö som vi sällan ger till dom.

luftfuktighet spelar flera roller för att hjälpa till att hålla fåglarna friska och glada. Den första fördelen med luftfuktighet är att det hjälper dem att behålla sin hud och fjädrar och hjälper till att hålla fjäderdräkten frisk, ren och glänsande. Fukt stimulerar också en naturliga putsning hos fåglarna.

En till fördel som luftfuktigheten hjälper till med hos våra fåglar är att hjälpa till att förebygga andnings-problem då om en fågels lungor blir alltför torra från brist på fuktighet i luften kommer det att bli mer mottagliga för infektioner och för att inte tala om extrema obehag.

symptomen på torr luft hos fåglar är just att dom nyser ibland med ett pipande ljud och verkar allmänt irriterade i näshålorna, även torr hud och många av dom problem som fåglarna har när dom drabbas av luftvägsproblem och luftvägssjukdomar kan förekomma då torr luft och dålig luftfuktighet kan göra så fåglarna drabbas av sjukdomar i luftvägar och andningsorganen. Torr luft kan också ställa till besvär för ögon och slemhinnor.

Glöm inte att låta din Ara få mycket motion varje dag så den inte går upp i vikt.
Att flyga är väldigt energikrävande och mycket bra motion. Många papegojor är vingklippta och det är då omöjligt att uppnå samma aktivitetsnivå. Inte ens när fågeln flyger fritt i hemmet, kan man jämföra det med en flygtur på flera kilometer i det vilda.
Man bör därför noga överväga ett vingklippnings beslut som inte borde vara ett alternativ då fåglar är gjorda för att flyga långt och mycket! Många tränar sina aror i flygselar i dagens samhälle och en del arafolk friflyger sina aror men som krävs mycket träning bakom och inget man skall försöka sig på själv utan ta kontakt med papegojföreningar för att få hjälp av kunnigt folk hur man skall gå till väga.

Grenar är viktig för Arorna
Papegojor har ett stort behov av att gnaga. Se till att fågeln alltid har färska kvistar av lövträd att gnaga på. plocka gärna tallkottar och ge. Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar, plocka gärna in av olika storlekar som den kan gnaga och sysselsätta sig med. Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. 

Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!
Al, Alm, Asp, Berberis, Björk, Bok, bottle brush, Camellia, Ekologiska citrusträd
(från Lime, Kumquat, Grapefrukt, Apelsin och Citron), Ek, Eukalyptus, Fikon träd, Gran (grenar, barr och kottar, torka grenarna så kådan stelnar), Hagtorn (grenar, blad, blommor och bär), Hallonbuske, Hassel, Havtorn (grenar, blommor och blad), Lönn, Lind, Lärk, Magnolia (Grenar, blommor, knopp och bark), Mandelträd, Ormhassel, Pil, Päronträd, Poppel, Rosträd, Rönn, Rönnsumak, Spirea, Syren-grenar (endast bondsyren och man kan ge både grenarna blommorna/bladen), Syrenbuddleja, Sälg, Tall (grenar, barr och kottar, torka grenarna så kådan stelnar) Vinbärsgrenar (Grenar, bär, och blad), Vidé och Äppelträd.

_GIFTIGA TRÄDSORTER!! __
Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga),_ Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum),  Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ
Att köpa från en seriös uppfödare är bättre än i zoo-affärer. En seriös uppfödare tänker alltid på fåglarna i första hand och att de inte får vara sjuka eller svaga individer som sätts i häck, seriösa uppfödare tänker också på att fågelföräldrarna måste ha goda egenskaper som uppfödaren vill skall föras vidare och de lever alltid under hälsosamma förhållanden med den kost och motion dom behöver med lagliga burar och massor av kärlek som läggs ner på varje individ. En seriös uppfödare ser också till att fåglarna är friska och i god kondition för en häckning så som att avmaska dom, ser till att det inte finns kvalsterangrepp på fåglarna och känner sina fåglar utan och innan. 

tänk också efter noga innan köpet av din Ara vad gäller handuppföda eller föräldrar uppfödda! Att ta ungarna från sina föräldrar i tron om att hand tämja dom bättre är inte att rekommendera. I den mat föräldrarna stöter upp finns det olika sorters bakterier som är viktiga för ungarnas utveckling och immunförsvar. Och det kan uppfödaren aldrig ersätta på konstgjord väg så handmatning och att ta ungarna från sin mamma är inget att rekommendera alls.

handmatade ungar får inte alls samma immunförsvar som föräldrar-uppfödda ungar då dom inte får i sig av de olika sorters bakterier som är viktiga för deras utveckling vilket gör dom känsligare för sjukdomar. Många lägger också till sig med dumma ovanor och plockningsbeteende.

Nykläckta ungar lider oftast brist på K-vitamin då de har med sig begränsad mängd från ägget. Ungar som blivit handmatade från dag ett om man inte vet om det kan bristen orsaka blödningar. Vitamin K hjälper blodet att levra sig.

allt som allt är det alltså bättre att låta fågelföräldrarna få ta hand om uppgiften att mata och ta hand om sina ungar. För i slutändan är det de allra bästa att köpa en föräldraruppfödd ara unge.

Arapapegojor är flockdjur!
Dom lever parvis tillsammans med andra av samma art. Vissa papegojarter klarar inte av att leva ensamma, och måste därför leva i par. Sen så finns det arter som man kan ha enskilt, men helst ska man ha dem i par, vilket är bäst! Det spelar ingen roll vilket kön det är, de kan leva tillsammans två och två av samma kön. Det är också viktigt att ha med i beräkningen att dom tar tid och kostar en del för att dom skall må bra så tänk igenom ditt köp väldigt noga innan!

Friflygning av sina Aror
Att friflyga sina aror har blivit mer och mer vanligt och populärt hos papegoj-folket runt om i vårat avlånga land. Tänk så så härligt det vore om ens burfåglar kunde få göra det dom faktiskt var ämnade att göra nämligen att få flyga fritt och verkligen sträcka ut sina vingar ordentligt och kunna se världen från just sitt perspektiv på det vis som dom skapades för nämligen från himmelen. 

Den möjligheten är mer verklig än man kan tro men inte helt enkel och det ligger mycket träning bakom det hela om man skall få sin fågel att kunna friflyga ute, det är alltså inte enbart att ta ut sin fågel och låta den flyga och tro att fågeln kommer att komma tillbaka. 

Det är alltså ingen dans på rosor att friflyga då det finns många risker i det hela och man bör ta kontakt med dom som är duktiga på det hela vilket man gör genom att vända sig till fågelföreningarna runt om i vårat avlånga land. Kanske till och med ta kontakt med Chris Biro som är en duktig människa när det kommer till just friflygning här är hans hemsida http://www.libertywings.com/ . 

Bilderna har jag fått lov att använda utav Arctic Wings Freeflight Club som man kan finna på facebook.

Infon funnen på dessa sidor

https://en.wikipedia.org/wiki/Macaw

http://animals.sandiegozoo.org/animals/macaw

http://animal-world.com/encyclo/birds/macaws/macaws.htm

http://www.birdchannel.com/bird-species/profiles/macaw.aspx

http://www.all-pet-birds.com/macaw.html

http://lafeber.com/pet-birds/species/macaw/

http://www.beautyofbirds.com/blueandgoldmacaw.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Macaw

https://www.cuteness.com/article/macaw-life-cycle

https://www.macawland.com/macaws-lifespan/

https://www.beautyofbirds.com/averageweightsofmacaws.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Burfåglar.ifokus är sajten för oss alla fågelintresserade. Om du har undulater, zebrafinkar, nymfkakaduor eller ingen fågel alls spelar ingen roll. Här är alla lika välkomna! På burfåglar.ifokus diskuterar vi om olika fågelarter och hur man tar hand om sina fåglar på bästa sätt. Välkommen in i burfåglarnas värld!
  • Redigerat 2022-01-14 14:43 av JohannaN
Annons:
JohannaN
2013-08-30 22:36
#1

Alla ni som äger en Arapapegoja får gärna komma med tips, info och synpunkter så denna artikel blir så bra som möjligt🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

MimmiH
2013-09-01 09:13
#2

Tack för artikeln kramisen.

Stor aror som säljs kräver MYCKET STORA utrymmen, därför är ett fågelrum eller en voljär bäst. De kan förstöra mycket med sina starka näbbar. Det är ingen fågel jag tycker är lämplig i fångenskap pga sin storlek - de större arorna alltså.

En ara som är över 75 cm ska ha ett utrymme som är minst 6,50 kvadratmeter där längsta sidan är minst 3,60 m!

Edit: Jag tog bort länken till en artikel pga en felaktighet i artikeln.

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

JohannaN
2013-09-01 12:52
#3

Tackar:) fanns mycket läsvärt och jag håller med dig angående hållande av dom större areorna:)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: