Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 6442 ggr
JohannaN
2013-08-20 21:03

Att fågeln ruggar, vad är det?

Min fågel ser ut som en igelkott på huvudet är ofta frågor som ställs varför ser dom ut så, vad är det som hänt med fågeln, här tas upp om just det som kallas att fågeln ruggar.......

Två fåglar som ruggar, den fågeln till höger extremt mycket och den till vänster normalruggning.

alla som har fågel känner inte till vad ruggning är och här tas det upp lite om det….

En fågel byter normalt fjäderdräkt dvs. ruggar en eller två gånger om året. Den tappar inte alla fjädrar samtidigt utan byter ut den efter hand. Den nya fjädern kommer ut i ett hölje som fågeln pickar sönder så fjädern öppnar sig. Misstolka inte ruggningen för sjukdom eller ohyra, det är helt normalt! Under ruggningen krävs det extra fett, proteiner och vitaminer i kosten så att nya fjädrar kan bildas snabbt.

När en gammal fjäder lossnat och en ny håller på att växa ut, kallas denna för blodpenna. Anledningen till namnet, är att pulpan i fjäderskaftet är blodfylld under utväxten. Om fjädern skadas under utväxten kan kraftiga blödningar uppstå.

När fågeln ruggar så behöver fåglarna lite extra protein i form av kokt mosat ägg, kokt ris, groddade frön lite extra än vanligt och att spraya dom med vatten då och då så deras fjäderdräckt håller sig mjuk.

Orsaken till en blödning från en fjäder på utväxt beror på någon form av fysisk skada. När de stora blodpennorna på vingarna eller stjärten skadas, beror det vanligtvis på att fågeln kraschat under en flygtur. 

Symptom När blodpennan skadas börjar kärlet i pulpan att blöda och det kan blöda väldigt kraftigt och länge. man kan hjälpa fågeln om den inte får stopp på blödningen att hålla med blodstopp utblandat med potatismjöl.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
MimmiH
2013-08-22 09:38
#1

Tack för en bra artikel :)

Jag undrar: Varför ska man ha en blandning av blodstopp och potatismjöl? Antingen eller är väl det som gäller, eller? Har man inte blodstopp hemma så kan man ta potatismjöl eller tvärt om har jag lärt mig. Men en blandning borde ju också funka antar jag.

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

JohannaN
2013-08-22 15:46
#2

roligt att du tycker det :) ja, precis :) det blir dubbelt så bra att bland dom båda :) Aloe Vera är heller inte dumt det :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: