2013-06-11 00:18 #0 av: JohannaN

Groddade frön och blötlagda frön är bra och nyttigt att ge sina fåglar. Där får dom i sig nästan precis vad dom behöver. här tas upp vikten av att ge detta till sina fåglar samt fakta om hur man blötlägger frön, hur man groddar, vilka frön man kan grodda och vad dom innehåller......

Härliga alfa alfa groddar.

Att grodda frön och blötlägga frön åt fåglarna är bra och nyttigt för dom. Dom blötlagda fröna som fått ligga i 12 timmar i blöt övergår från ett ganska fett och vitaminrikt frö till ett mineralrikt frö med lägre fetthalt. dom mineraler som finns i dom blötlagda fröna är kalcium, järn, zink. 

I dom groddade fröna finns det 12% fett, 50% kolhydrater och 38% protein. Groddar är sprängfyllda med proteiner (Enzymer), mineraler, spårämnen, fibrer, antioxidanter, nyttiga fetter och vitaminer A, B, Vitamin B12, C, D och E vitamin (olika sorters frön har lite olika koncentrationer och typer av vitaminer men på ett ungefär samma). 

två gånger i veckan med groddade frön är lagom, då groddade frön innehåller så hög protinhalt kan det häckningstrigga fåglarna. häckande fåglar ger man runt 4 dagar i veckan. Dom blötlagda kan man ge av oftare.

dessa frön kan man blötlägga och grodda:

Alfa alfa, alla fågelfrö blandingar för burfåglar, Bovete, Broccoli frön, Bockhornsklöver frön (liten mängd då och då), Bönor (då och då) Hirs, Hampa, Havre, Korn, Krasse, Linser (gröna och röda), Linfrön (måste sköljas extra noga efter blötläggningen), Mungbönor, Negerfrö, Paprikafrön, Quinoa, Sesamfrö, Solrosfrön (då och då), Ruccola, Råris, Råg, Rödkåls frön, Rädisfrön, Vete, Ärtor.

Hur man groddar?

1. Skölj fröna noga i ljummet vatten. Lägg dem i en burk med vatten och låt dem stå i 6-12 timmar eller under natten på mörk plats, alternativt ta över aluminiumfolie eller handduk.

2. Häll av vattnet och skölj dem tills vattnet blir helt klart, skölj dem ett par gånger.

3. Lägg över ett nät så de kan få andas eller lock med massor av hål, skölj dem morgon och kväll tills de är klara, tar mellan 3-7 dagar.

4. Förvaras i kylskåp när de är klara, håller upp till några dagar.


Hur blötlägger man fröna?

Skölj fröna noga i ljummet vatten. Lägg dem i en burk med vatten och låt dem stå i 6-12 timmar eller under natten på mörk plats, alternativt ta över aluminiumfolie eller handduk.