Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 27562 ggr
JohannaN
2013-05-01 22:59

Fakta om Sångparakiter!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2

Sångparakiten en väldigt vacker medelstor parakit som blir allt mer populär som burfågel i Sverige, deras kvitter får en att känna som att man sitter mitt ute regnskogen. Sångparakiten har nästan alltid nått på gång och den är otroligt nyfiken på det mesta och drar sig inte för undersöka det den har spanat in, här tas upp fakta om denna härliga fågel, skötsel mm......

Sångparakiten kommer från syd-östra delen av Australien och södra delen av Queensland. Dom befinner sig vid skogspartier, åkrar, parker och trädgårdar där dom lever på det dom hittar både av olika frön, olika grässorter, på olika odlade fällt, även insekter. Detta är en fågel som det finns mycket gott om i det fria och dom blir 28 cm långa och väger 60-65 g. Dom blir 15-20 år gamla. Honan är oliv grå och saknar hannens röda gump. I det vilda ser man den oftast parvis eller flock.

Detta är en fågel som älskar att sitta och kvittra, deras kvitter får en att känna att man sitter mitt ute regnskogen. Sångparakiten har nästan alltid nått på gång och den är otroligt nyfiken på det mesta och drar sig inte för undersöka det den har spanat in.

 I det vilda nyttjar paret ofta en fördjupning i ett träd för att bygga bo, en kull består av 4-7 vita ägg dom blir könsmogna vid en ålder av 12-15 månader. Normalt lägger dom mellan 4-6 ägg som dom ruvar på i 18-21 dagar. Ungarna lämnar boet vid en ålder av 4-5 veckor och blir självständiga efter ytterligare 2-3 veckor.

Skötsel

Sångparakiter skall inte leva ensamma utan minst en artfrände av samma art, det går också utmärkt om man har en tillräckligt stor voljär att hålla dom ihop med andra större parakit arter och mellanstora papegojarter men även här behöver dom en kompis ur från samma art.  

Burmåtten för en sångparakit är L 120 cm, D 60 cm, H 80 cm men ju större desto bättre och gärna om man kan bygga en större voljär så är det ännu bättre för dom så dom kan sträcka ut vingarna ordentligt. Bor dom i en bur måste dom få komma ut minst en timme om dagen gärna mer för motion och för musklers skull. 

En sångparakit behöver mycket sysselsättning för att bli stimulerad, det är en intelligent och mycket lekfull fågel. Den behöver tillgång till många leksaker i buren och färska grenar att gnaga på. Något som sångparakiter älskar är att bada/dusch. Duscha fågeln gör du lätt med en blomsterspruta med ljummet vatten eller att ställa in ett större fat med vatten. När dom badar/duscha blir dom av med damm och smuts, speciellt skönt är det för dom att bada/duscha när dom ruggar då blir fjäderdräkten och fjäderpennorna mjuka och underlättar ruggningen. 

Foder

Sångparakiten ska ha färskt vatten varje dag och ha tillgång till pellets samt att göra en välbalanserad foderstat är bra, då vet man vad man ger dom och inte i foderväg och kan balansera upp kosten så den blir varierad och att det inte blir för mycket av det ena eller det andra.Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité, dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!!

det är viktigt att ge sina sångparakiter en så varierad och bra kost som möjligt. Lika viktigt som det är för oss är det för dom. Sångparakiter i det vilda äter olika frösorter både torra och i olika groddningsfaser samt gräset som växer upp av fröna, örter och även annat dom finner på sina nomad vandringar, även insekter och där får dom i sig allt dom behöver, det får dom absolut inte i en bur i Sverige, därför måste vi hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, salter, nyttiga fetter jod och kalk. 80 % av kosten ska bestå mer av det olika grönsaker (gärna av mörkgröna bladgrönsaker), örter, odlade skott (vetegräs, korngräs, ärtskott, solrosskott etc.), groddar, blötlagda frön och ha en stor variation av olika frön. Då och då kan bär och frukt erbjudas som en variation.

man skall också se till att det finns ett vitamin och mineralpulver i buren som dom kan äta av när dom känner att dom behöver det. Servera gärna deras mat etc. på golvet av buren/voljären. Kokt ägg kan erbjudas någon gång i veckan som ett tillskott i kosten.

Häckning

Sångparakiten får max häcka 2 ggr om året. vid 12-15 månaders ålder är dom könsmogna. Holkens mått 20 cm x 20 cm x 30 cm, med ingångs hål på 6 cm. dom lägger 4-6 ägg och ruvar 18-21 dagar. Arten häckar villigt och har häckningssäsong från juli-dec normalt efter regnperiod, med en eller ibland två kullar beroende på nederbördsmängden. Det är viktigt att läsa på ordentligt innan man börjar häcka sitt sångparakit par och det är också ett väldigt stort ansvar för dig som ägare att låta dom häcka och komplikationer kan uppstå så som värpnöd och då måste man veta vad man gör. Det är viktigt att mata upp paret några veckor innan häckningen påbörjas och innan holken sätts in med den vanliga varierade kost med örter, bär, grönsaker, frukt men sedan också ge extra av blötlagda och groddade frön, äggföder, majs, ärtor, kokt mosat ägg, inskektsfoder, torkade insekter, kokt ris som ger extra proteiner och extra med kalk samt också vitaminpulver på maten så dom orkar med att genomföra sin häckning. Det är också extra viktigt att avla på friska individer för att få fram friska fina gener, att också föra stamtavla på Sångparakiten är också bra. Det är också bra att föra anteckningar om paret och häckningen både före och under häckningen samt på ungarna så har man bättre koll på allting som händer. Ungarna lämnar holken vid 4-5 veckors ålder och är självständiga efter ytterligare 2-3 veckor. 

här på denna sidan längst ner står det om sjukdomar som kan drabba fåglar från A-Ö http://www.fagelfenix.n.nu/om-oss

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Therese.G
2013-05-01 23:11
#1

Riktigt bra artikel! :)

- Therese

Sweelin
2013-09-13 20:13
#2

Kul att läsa! 😃 Bra skrivet!

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

MontEverest
2019-05-31 22:24
#3

Är de bra lägenhetsfåglar??

JohannaN
2019-05-31 23:07
#4

Jepp, men dom kan inte leva ihop med andra arter då dom är väldigt revirhävdande särskilt under häckningssäsongen🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

MontEverest
2019-06-01 11:27
#5

Oj vad trist. Men de kan alltså inte vara ens i samma rum fast skilda burar??

JohannaN
2019-06-01 11:50
#6

Jo, så kan man göra, egna burar så kan du ha dom ihop med andra arter men inte i samma bur/voljär👍

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
MontEverest
2019-06-01 23:20
#7

Aha låter ju lovande!!

Upp till toppen
Annons: