Annons:
Etiketterfinkarartikel
Läst 77121 ggr
JohannaN
5/1/13, 12:44 AM

Fakta om vaktlar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2

Den kinesiska vakteln och även andra vaktel arter hålls numera som burfågel även i Sverige och börjar bli allt mer populär. Den är en tystlåten liten hönsfågel som lämpar sig bra både i lägenheter och hus så väl som på landet. här tas upp lite allmänt om just vaktlar......

Vaktel arter hålls numera som burfågel även i Sverige och börjar bli allt mer och mer populära. Det finns olika vaktel arter så som Kinesisk dvärg vaktel som är den minsta därefter är det Japansk vaktel , Japansk Jumbo vaktel och Kalifornisk Tofs vaktel. Det är den kinesiska dvärg vakteln som hålls som lägenhets fågel medans dom större vaktel arterna är vanliga ute på landsbygden. Vakteln är en tystlåten liten hönsfågel och just kinesiska dvärg vaktlar lämpar sig bra både i lägenheter och hus.

Här tas upp lite allmän fakta om just vaktlar……

den vilda vakteln (Coturnix coturnix)

är en liten hönsfågel som tillhör familjen fälthöns. Till skillnad från de flesta hönsfåglar är den en flyttfågel. Deras främsta föda utgörs av frön och insekter och dylikt. De häckar på marken och är kapabla till korta intensiva flygturer. Vissa vaktlar föds upp i stora antal, mest för äggproduktion men även kött, och vissa arter jagas vilt.

Den vilda vakteln är päronformad och på ovansidan rostbrun eller rost grå med svarta fläckar och gulaktiga längdstreck. Den har ett gulaktigt smalt centralt hjässband och ett gulaktigt, något bredare, ögonbrynsstreck. Könen är ganska lika, men honan har ett något mindre utpräglat mönstrat huvud. Den vuxna fågeln är endast 16-18 centimeter lång, med ett vingspann på 32-35 centimeter, och den väger 70-135 gram. Vakteln flyger fortare och skickligare än rapphönan.

Vakteln förekommer i större delen av Europa och Asiens tempererade delar och mindre vanlig i Norden.

Det finns också häckningspopulationer i de tropiska delarna av östra och södra Afrika och på Madagaskar Den palearktiska populationen flyttar om vintern till subtropiska och tropiska områden, men även till några få platser i södra Europa, kring Medelhavet och till södra Tibet.
Populationen i tropiska Afrika är stannfåglar eller flyttar norrut om vintern som populationen i Sydafrika som övervintrar i ett område kring Angola. Den japanska vaktelns utbredningsområde är i öster, Sydostasien och östra Kina UCN
Internationella naturvårdsunionenkategoriserar arten som nära hotad.

Vakteln häckar mest i jordbruksbygder och söker sin föda på odlade fält. Födan består av olika sorters frön, gräs, späda blad delar och insekter. Den undviker fuktiga trakter.

Äggen läggs med ett i taget och 8-12 stycken, är gröngula med bruna och svarta fläckar. De läggs i en liten håla på åkern. Ungarna är redo efter ungefär 17-19 dagar för att ta sig ut i den stora vida världen. Det moderna intensiva och mekaniserade jordbruket försvårar häckningen, eftersom ruvande honor och ägg nere i säden kan krossas av jordbruksmaskiner. Insektsbekämpningen gör det också svårare för fåglarna att finna föda till de ungar som kläcks.

Vaktelns kött anses ge en utmärkt stek, vaktelägg anses som en delikatess och vaktlar föds upp och hålls i bur både för äggens och köttets skull. Den japanska vakteln hålls numera som burfågel även i Sverige och ännu ett problem för vaktelbeståndet i Sverige är att bur uppfödda vaktlar av den arten kan rymma och beblanda sig med den inhemska vakteln.

Bobwhite vaktel

denna vaktel kommer från östra Nordamerika. Hanen känns igen på huvudet och ansiktet med två vita tvärgående band, en över och en under ögat. Det finns 22 underarter och många mutationer. Vissa mutationer är Mexikos Speckled, Tennessee rött, silver, grått, blått och vitt. Bobwhite trivs och klarar vårt klimatet mycket bra och kan gå ute hela året men Precis som alla andra vaktlar skall dom få ha ett hus att gå in i och värma sig. Bob whitetuppen är betydligt snällare mot

sina hönor än många andra vaktel tuppar av andra vaktel arter som kan plocka honorna rejält. Unga Bobwhite börjar lägga ägg när de är ca 20 veckor gammal. äggen är vita och dom samlar ihop ungefär 12-20 st innan dom börjar att ruva. inkuberas i ca 21 till 24 dagar.

Europeisk Vaktel

Den Europeisk Vaktel kommer från Större delen av Europas och Asiens temp-ererade delar (mindre vanlig i Norden). Detta är en vaktel som är väldigt lik den Japanska vakteln på många vis, inte bara till utseendet. Det sägs att man skall kunna para den japanska vakteln ihop med den Europeisk Vaktel då dom är så närbesläktade. De är så nära besläktade att de får fertila avkommor tillsammans. Detta är en vaktel som tillsammans med den Japanska och Kinesiska blivit

väldigt populära bland hobby-folket och då det är en mycket tålig

vaktel Äggsäsongen är under sommarhalvåret och dom lägger sig ungefär 3 gånger per år.

Fransk jätte vaktel

Dom är speciellt upfödda för köttets och äggens skull och blir mellan 450 och 500 gm. De värper bra och äggen är 50% större än de vanlig japanska. De är könsmogna runt 7 veckor och är betydligt tamare än de mindre raserna. Pga sin storlek och temperament är de bra nybörjare vaktlar för dom som bor ute på landet. de tål låga temperaturer men har svårare för kalla vindar. Men ger man dem

tillgång till dragfritt utrymme så klarar de det nordska klimatet utan problem.

Gambelvaktel

Gambelvakteln en mycket vacker fågel som är lätt att känna igen på sin tofs och sina färger. Dom flyger inte gärna utan springer mycket hellre omkring på marken. Dessa fåglar bör hållas i par då dom under parningssäsong kan bli mycket aggresiva mot andra vaktlar. Kan vara ute under sommaren. Honan lägger mellan 10-15 ägg som hon ruvar på i 21-24 dagar.

Hjälmvaktel

Hjälmvakteln kommer ifrån Asien. Detta är en vaktel som utan större svårighet kan bli tama när dom hålls. Denna fågel ska inte hållas av nybörjare. Dom har lätt för att dra på sig många sjukdomar från höns och andra vaktlar så dom bör hållas långt ifrån dessa fåglar. På vintern ska dom hållas inomhus i värme men få gå ute under sommaren. Födan till dessa fåglar ska vara mycket varierande. Dom lägger 4-6 ägg som dom ruvar på i 18-19 dagar.

Japansk vaktel

Japansk vaktel är mindre än den Japansk jumbon, Fransk jätte och Kaliforniska Tofsvakteln. Den kommer från Japanska öarna och i området runt Kina.

Man använder dom främst som sällskap men också för äggen och köttets skull. De klarar sig bra i vårat kalla klimat, men de har svårare för att klara kalla vindar. Men ger man dem tillgång till dragfritt utrymme året runt så klarar de vårat klimat utan problem. Japanska vakteln har efterhand i det tama avlats fram till två till variationer som kallas Jumbo och fläsk.

Japansk Jumbo Vaktel
Den Japanska Jumbo Vakteln härstammar ursprungligen från den Japanska

Vakteln, men man har avlat på en bättre kött- och äggproducent. Den Japanska Vakteln väger mellan 150-200 gram medens den Japanska Jumbo Vakteln kan väga uppemot 300 gram.Mycket duktiga äggläggare.De klarar sig bra i vårat kalla klimat, men de har svårare för att klara kalla vindar. Men ger man dem tillgång till dragfritt utrymme året runt så klarar de vårat klimat utan problem. Vill man att de ska värpa bra året runt så kan man behöva ge dem lite värme under de kallaste månaderna.

Kaliforniska Tofsvaktlar
Tofsvaktlar är en familj med små hönsfåglar som återfinns i Amerika och som namnet antyder i Kalifornien. De är inte alls närbesläktade med gamla världens vaktlar men kallas ändå så på grund av likheter i utseende och beteende. Den är mer vild än dom andra vaktelsorterna och man bör istället nöja sig med att njuta av att titta på den och lyssna på dess vackra läten. Är relativt härdiga och klarar enligt uppgift vårt klimat, men det är ändå rekommenderat att ha dem åtminstonde frostfritt på vintern. En tofsvaktel är könsmogen först efter ca 1 år. Därefter så häckar dom relativt lätt och villigt.

Kinesisk dvärgvaktel
Den Kinesiska dvärg vakteln är den minsta av alla vaktlar. Dom bör gå inne vintertid då den är så liten ca 13 cm, men på sommaren skall man ge den tillfälle att gå i en utevoljär. Finns i som namnet antyder i Kina, men även i Australien, Indien,  Sri Lanka, Nya Guinea och de Indonesiska öarna. Kycklingarna är som en humla, och går igenom alla kycklingnät. Det fungerar bäst att kläcka fram kycklingarna i maskin, att ta hand om dom själv sedan är ett väldigt svårt och krävande arbete då dom är så små och kräver en erfaren hand för att lyckas men det funkar också att direkt efter kläckningen lägga in dom små till mamman direkt när dom är kläckta.

**skötselråd:
**

Vaktlar är marklevande hönsfåglar. Livslängdärca 1,5-2 år beroende på hur mycket ägg den lägger. de vanligaste vaktelsorterna som ses i bur i Sverige är kinesisk dvärgvaktel, japansk jumbo vaktel. vaktelns låga ljudnivå gör att den går att ha i både lägenhet och hus. Ska man ha dom ute i en ladugård så bör man ha uppvärmt då den är känslig för kyla. Dom är otroligt charmiga små varelser och det blir aldrig en tråkig stund med dessa härliga små hönsfåglar.

Man ska aldrig ha en vaktel ensam, dom ska vara minst två. Antingen en höna och en tupp, eller två hönor. Man ska inte ha mer än en tupp. Har man två så slutar det ofta med strid och den ena kan döda den andra. 

De är rätt skygga, och vill ha en så naturlig miljö som möjligt. Växter, små buskar m.m som de kan gömma sig i är inte helt fel. De behöver gömställen för att inte bli stressade men ju mer dem kan gömma sig, desto skyggare blir dem. detta är en hönsras, och inte nån tamfågel. Lägger man ner nog med tid så går dom att få hanterbara. 

man kan använda en helt vanlig fågelbur, buren inne som då skall ha helst större yta än det minsta tillåtna lagliga måtten 70x45x60 men ju större desto bättre för fågeln, det är längden och bredden som är avgörande och man bör ha ett mjukt nät i taket som sviktar lite då vaktlarna ibland får för sig att flyga och kan då lätt bryta nacken om man har för hårt takmaterial. det bör vara ett finmaskigt nät till buren. man kan också ha ett stort 540-700 liters akvarium, ett större terarium eller en kaninbur som man täcker med ett kycklingnät runt gallret. I inneburen kan man med fördel ha platsväxter att ha som gömställe men man bör tänka på att också ha växter av olika slag från naturen så som granris, grästuvor, mossa, sten, små träd med rotsystem, björkris, örter i kruka mm. Att ha en uvb-ljus lampa är viktigt så fågeln kan ta upp och bilda d-vitmain.

Vaktlar är inte lika hemkära som höns, utan släpper man dem fritt så sticker dem och kommer aldrig tillbaka. 

Att få vara ute under sommaren är något vaktlar tycker mycket om och att få sola sig och då där igenom får dom i sig av dom viktiga vitamin D3. I ute-voljären även här ju större desto bättre kan man med fördel plantera levande växter, rabarber för "regnskydd", kryddor, eller andra växter som sprider sig snabbt. Att ha ett litet hus till dom i buren där dom kan få gå in och söka skydd för regn är också bra att tänk på.

Det går att ha dom tillsammans med andra fredliga små voljärs-levande fåglar. Men då är det bra om alla fåglar har gott om utrymme. både nymfparakiter, rosellor, finkar, undulater funkar utmärkt.

Sand att bada i och äta måste finnas i buren. dom bara älskar att bada i sanden. Att göra en blandning med snäckskal och snäcksand gör så dom får i sig kalk vilket är väldigt viktigt för dessa fåglar, särskilt viktigt är det när hönan börjar lägga ägg. man kan också ge dom krossade äggskal och så klart färskt vatten.

Foder: Vaktlar är matglada fåglar och äter av det mesta utan att tjafsa, man serverar maten på marken på ett fat. Maten är A och O i ett fågel och djurägande!! Att göra en välbalanserad foderstat är bra, då vet man vad man ger dom och inte i foderväg och kan balansera upp kosten så den blir varierad och att det inte blir för mycket av det ena eller det andra. Vaktlar behöver högre proteinhalt i sin mat och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité, dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!! 

man kan ge Fink-fröblandning och kanarie-fröblandning, undulat-fröblandning, parakit-fröblandning, man kan också ge dom fågel-pellets, andra frön av olika sorter så som Gräsfrö, åkerfröblandning, krossad  Havre, Korn, Råg och vete samt Sesamfrön, tistelfrön, vallmofrön i fröblandningarna, alla dessa frön kan man också ge blötlagda, groddade och sådda, groddade hirskolvar, larver för höns, mask (klippes i mindre delar) mjölmask, myror, insektsfoder, Torkade insekter, äggfoder, uppblött hund-torrfoder som smulas sönder, frukt så som äpple, gröna ärtor, hackad gurka, hel majs hård kokt hackat ägg, krossat havre, torkat bröd majskolvar, jordnötter, maskrosblad, rå finhackad potatis, rivna morötter, kokt ris, kokt pasta, färsk sparris sallad av olika slag, blåbär och smultron som klipps i lagom storlek att svälja, hallon och björnbär som man klipper ner, örter.

allt gott som man kan hitta ute i naturen så som Frögräs, Gräs, Groblad (samt stängerna), Hallonblad, kirskål, Klöver (både röd och vit) , Maskrosblad (samt blomma, frön), Mjölkört, Morotsblast, skott från gran, Smultronblad, Tistel (både torkd och färsk), Torkad brännässla, havre, korn, råg och vetegräs vinbärsblad och Våtarv

vaktlar är inte så ruvvilliga men lyckas man få dem till att ruva så är dem duktiga mammor. En vaktel är könsmogen vid 6-8 veckors ålder. Det är bra att mata upp hönan innan den ska till och häcka. Då är det bra med extra kalk (finns i sesamfrön) och  hackat hårdkokt ägg/eller färdig äggfoderblandning, även olika groddar. Hönan lägger 6-10 olivgröna/brunbeigea ägg som hon ruvar på i 16-20 dagar, hon lägger ett om dagen. Honan kan emellanåt rulla sina ägg på marken framför sig, varför vet man inte. 

Då ungarna är födda så är dom små som humlor (därför är det viktigt att ha rymningssäker bur), kycklingarna är känsliga och kräver noggrann skötsel i början. Nyfödda vaktlar måste ha tillgång till friskt vatten konstant. En kaninvattenflaska funkar utmärkt som vattenkälla första veckorna, eller en skål med stenar så de inte drunknar. men kycklingarna pickar själva så snart de kan gå och följa hönan.

 temperaturen ska ligga på ca 37 grader på burbotten och gärna en värmelampa som kycklingarna kan krypa in under för att få värme. bland kross från havre, vete och korn som man krossar så det blir mjöl så även med hirsblandningen så som undulat fröblandnig, fink fröblandning är det bästa att ge dom små mjöl där också, samt vallmofrön. då dom är så små klarar dom inte av att äta för stora bitar. när dom blir lite större kan man ge dom av det man ger dom vuxna och även kalkon-pellets för proteinets skull.

Sjukdomar som kan drabba vaktlar:

vaktlar kan drabbas av dom flesta hönssjukdomar som finns här följer dom flesta:

Aviär tuberkulos (fågeltuberkulos)

Aviär encephalomyelit virussjukdom (inte så vanlig bland vaktlar men har förekommit)

Blindtarmsmask

Botulism

Coccidios är en vanlig bov som dödar många vaktlar, främst kycklingar. finns i jorden och i smittad avföring. 

Fågelinfluensan

Fjäderplockning (vakteln plockar en annan individ, kan bli svårt att bli av med och beteendet kan föras vidare till avkommorna) 

Gapmask

Kolibacillos

Löss

Luftvägsinfektioner (god luftventilation krävs!!)

Mareks sjukdom

Newcastlesjuka 

Pasteurellos

Röda hönskvalstret

Salmonella

Spolmask

sår efter slagsmål ( vaktlar har en fantastisk läkeförmåga)

kommer att uppdatera sjukdomsbiten bättre längre fram med symptom, diagnos o.s.v

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
VildaVittra
7/9/13, 6:16 AM
#1

Vill bara nämna att den japanska vakteln inte är känslig för kyla, utan kan gå ute året om, självklart med tillgång till ett vindskyddat bo, samt att man kan ge dom kalkonfoder då proteinhalten är högre i det fodret än i vanligt hönsfoder.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

farido13
7/9/13, 10:48 PM
#2

jag skulle tycka om att ha ett par av kinesisk dvärgvaktel.

farido13
7/9/13, 10:55 PM
#3

glömde att säga att, hur ser man könen på kinesisk dvärgvaktel. Hur många gånger får man att dom ska kunna häcka per år. hur länge kan kycklingen vara hos mamman och då kycklingarna kläcks kan dom då få träffa sin pappa. Hur gamla ska kycklingarna vara för att kunna sälja dom. Får en kinesisk dvärgvaktel par också kycklingarna vara i en kanin bur på minst 1m lång och 55 djup och 45-50 hög

kicki61
8/4/13, 7:25 PM
#4

En mycket trevlig och informativ artikel.Jag har haft höna+tupp av kinesisk dvärgvaktel.men det gick inte alls bra.De jagade livet ur varandra och slet av fjädrar.

Nu har jag hört att om man bara har två hönor eller två tuppar ihop så funkar det också.Stämmer detta?Vågar mig aldrig på att skaffa ett par igen tyvärr.Buren jag tänkt ha dom i är 160 lång och 55 bred.Har små finkar i den också.

Tacksam för ett svar.

Mvh Kicki

[CruellaDeVil]
8/5/13, 7:04 PM
#5

Det var lite svårt att hålla isär vilka arter som menades i infon tyckte jag. Japansk vaktel håller man ju t ex inte i hemmet, normalt sett. Japanska vaktlar går i flock och kinesiska parvis.
Kinesiska dvärgvaktlar är väl den enda arten man har som burfågel?

De kinesiska dvärgvaktlarna går att hålla i samkönade par. Alla kineser kan börja bråka men tupparna slåss i princip aldrig om de inte har en eller flera hönor i samma utrymme. Vissa tuppar kan vara hårda mot hönorna men det beror oftast på att just de fåglarna inte trivs ihop.

Livslängden brukar vara runt tre år för en höna och kan vara upp emot sju år för en tupp. 1,5-2 år lät väldigt lite! Mina har blivit mellan 3-5 år.

kicki61
8/10/13, 6:37 PM
#6

Tack för infon CruellaDeVil 🙂

Annons:
JohannaN
8/18/13, 7:30 PM
#7

Nu har jag ändrat infon med mer fakta om dom olika arterna 🙂 tack för att ni gillar artikeln 🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

[CruellaDeVil]
8/18/13, 8:12 PM
#8

#7 Härligt! Så kul att få lite fakta om vaktlar. :)

JohannaN
8/18/13, 8:18 PM
#9

Tack :) vad roligt att du tycker det🙂 säg till om det är något som ni inte tycker stämmer så ändrar jag givetvis det🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Garden Patch
7/17/15, 8:19 AM
#10

Skulle bli mycket tacksam om Ni tog bort länken till vår hemsida javascript:nicTemp();
Det finns mycket info. som vi inte håller med om. Dessutom är alla dokument på hemsidan numera lösenordsskyddade.

Mvh

JohannaN
7/17/15, 9:49 AM
#11

då skall jag ta bort dessa och raderar sen din tråd här på sidan då den inte hör till själva artikeln själv, skall ändra om i det hela om det är något som jag funnit på eran sida🙂 artikeln skrevs för tre år sedan så skall se till att fixa till den när jag har tid🙂 bra du säger till.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: