Annons:
Etiketterhälsa-skötselartikel
Läst 22044 ggr
Ixectrona
2/4/11, 6:32 PM

Vingklippning - verkligen för fåglarnas skull?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Världen över vingklipps fåglar. Deras ägare påstår att det är för deras bästa, men är det verkligen det? Sätter man verkligen fågelns behov i första rummet, eller är det ens egen bekvämlighet? Under drygt sex år har jag läst om olika tankesätt runt vingklippning, och i den här artikeln försöker jag spräcka de - så som jag finner dem - otillräckliga anledningarna som fågelägare ofta tar upp som argument för vingklippning.

"Jag måste klippa min fågels vingar, för annars kan han skada sig", "Jag måste klippa min fågels vingar, för hon kan flyga ut", "Vingklippning är inte djurplågeri, det är precis som att klippa håret", och så vidare.

Vanliga argument för vingklippning. Låt mig ta itu med det sista först - ursäkta för min bryskhet, men det där är den sämsta ursäkten någonsin. När senast blev du inkapabel att röra dig normalt för att du klippte håret? Det de som säger såhär tänker på är bara själva klippningen, då man tar av fjädrarna, det gör inte fysiskt ont för fågeln. Men vad de inte tänker på, är att fåglar är gjorda för att flyga. Precis som att hästar är gjorda för att springa, valar för att simma och apor för att klättra i träd, så är fåglars hela kropp och sinne skapat så att de ska fungera som flygande varelser.

Och det gör de verkligen - av alla flygande djur på jorden, är fåglarna de mest fulländade, de mest framgångsrika och utbredda. De har utvecklat den här färdigheten i över hundrafemtio miljoner år, trettio gånger så lång tid som något som ens är i närheten av att kallas människa har funnits. Hur kan man då tro att man kan ta av fågeln denna funktion, och tro att fågeln lever lika glatt och lyckligt som med flygförmågan i behåll? Jämför det med att låta en häst eller hund aldrig få springa i hela sitt liv, bara gå framåt i sakta mak med benen ihopbundna.

Vissa jämför vingklippning med stympning, och jag kan göra det själv. Det är som att du skulle ha benen avkapade till knäna och bara kunna ta dig fram på stumparna - aldrig skulle du kunna springa eller hoppa igen. "Men det är ju bara fjädrar, de växer ut igen!" Sant. Men hur ofta låter vi de växa ut igen? Fågelns fjädrar klipps, den kan inte flyga, sedan ruggar den några månader senare, de klipps igen, nästa ruggning, fågeln klipps igen… och så vidare. Då blir det permanent.


Saga vingklippt, sommaren 2005. Här lever hon inte riktigt upp till sitt släktes namn -"långvingepapegojor".

En vanlig anledning till att fåglar vingklipps är för att de inte ska skada sig själva. "Vi har tagit dem från naturen och de är inte skapta för våra vardagsrum, så vi måste stympa dem för att ha dem." Det låter ju fruktansvärt rimligt (sarkasm). Ett djur som man måste stympa för att kunna ha inomhus är ett djur man inte ska ha överhuvudtaget.

Vingklippning är försvarat av väldigt många i framförallt USA, där också "de-clawing" och "de-barking" på hundar och katter är försvarat av många som det bästa för djuren. De-clawing innebär att man tar bort klorna och den yttersta tåleden på katter så de inte kan klösa på saker (jämförbart med att man amputerar yttersta fingerleden på oss människor), och de-barking innebär att man opererar om hundens stämband så att den inte kan skälla. Det är försvarat av vissa, som anser att om man inte gjorde detta skulle dessa djur, införskaffade av människor som inte står ut med att katter klöser och hundar skäller, snart hamna på räddningshem. Och därför är det "humant" mot djuren att ta bort deras klor eller röst.

Och vingklippning anses humant eftersom om inte det fanns skulle fåglarna, införskaffade av människor som inte kan hantera ett flygande djur, snart flyga bort eller omplaceras. Min åsikt om det är att det är inte fåglarnas fel att de är köpta av oseriösa människor. Utbildning av allmänheten är nyckeln.

Räddar vi dem från faror?

En vingklippt fågel är inte säker från faror, den är istället bara utsatt för nya faror. Alla fåglar har flyktreflexer, som gör att så fort de blir skrämda (vilket kan vara vad som helst som vi inte tycker är det minsta farligt och sällan kan förutse) försöker de fly. En vingklippt fågel kommer i stillastående luft oftast inte mer än någon meter, hårt klippta fåglar faller rätt ned, och i båda fallen kan de skada både bröstben och näbb, som kan brytas av. Dessutom finns det ju blodfjädrar, som, oskyddade av de andra vingpennorna (som ju är avklippta), kan lätt skadas, öppnas och fågeln kan i värsta fall förblöda till döds. En fågel har väldigt lite blod i kroppen då de ska vara så lätta som möjligt, åter till hur väldigt bra utvecklade de är för ett liv i luften.


Saga vingklippt, hösten 2005.

En annan anledning är att fågeln kan flyga ut. "Det är inte djurplågeri att klippa fågeln för jag ser den hellre stympad än ute i det fria." Visst, fåglar rymmer och blir ibland aldrig funna utan blir dödade eller självdör av svält eller kyla när de råkat flyga ut, men det har helt och hållet med människans (o)uppmärksamhet att göra. Se till att aldrig lämna fönster eller ytterdörrar öppna när fågeln är lös, så är det ordnat. Är det en stor risk att fågeln flyger in från ett rum till ett med en öppen dörr eller fönster, stäng dörren dit tills ni stängt dörren eller fönstret. Så enkelt är det.

Under mina åtta år med fåglar har två fåglar flugit bort, och lyckligtvis fick jag tillbaka båda inom kort. Den första gången var jag tolv år gammal och naiv nog att ha fågeln på axeln medan jag stod i en dörröppning, jag hade ett par dagar tidigare varit ute med fågeln (Saga) lös och det hade gått bra, hon hade flugit lös men inte rymt. Den här gången dock, försvann hon. Men det var bara 100% mitt fel, dumhet från min sida och inget annat. Definitivt inte ett skäl att klippa fågelns vingar, men det var självklart vad jag gjorde när vi fick tillbaka henne. Jag känner mig alltid så frustrerad när folk har en fågel som rymt och kommit tillbaka, och genast vingklipper den, som att de tänker "Men oj, hoppsan, kunde den flyga?", men jag gjorde det själv där och jag förstår inte hur jag tänkte.

Den andra gången var det Yondo som hade klippt av sig fjädrarna själv några månader innan och kunde fortfarande inte flyga särskilt inomhus. Jag var ute på en promenad med honom en tidig morgon, när han blev skrämd (minns flyktreflexerna) och flög upp i en tall. Åter, bara min dumhet. Och jag klippte inte Yondos vingar efter det, det lovade jag redan innan jag skaffade honom att det skulle jag aldrig göra. För inte var det hans fel att han flög bort? Nej, så varför skulle han straffas?


Saga med utvuxna vingar, oktober 2009.

Folk säger ofta att de ser hellre fågeln lös men stympad, än instängd i en bur hela sitt liv. Visst… men varför välja antingen eller? Jag lovar er att jag inte är den enda som klarar det helt fint med fritt flygande fåglar, inomhus, utan att ha de instängda i burar hela tiden. Allt handlar som sagt om att vi människor måste vara uppmärksamma. Jag tror jag ska lista upp farorna man brukar ha som argument, och säga vad jag tänker.

1. Fågeln kan flyga bort.
Det har jag redan gått igenom. Håll dörrar och fönster stängda och ha koll på fågeln (vilket du måste ändå så den inte tar sönder ditt hem), så är det inget som behöver gå snett. (Olyckor kan såklart ske, men med ökad uppmärksamhet eliminerar du en stor del av risken och kan ändå låta fågeln flyga inomhus.)

Också, angående att de kan flyga bort - det finns många sätt att vingklippa en fågel på. Som synes på bilderna ovan så var Saga ganska hårt klippt, utan några vingpennor kvar, då bara två extra vingpennor kunde få henne att flyga långt utomhus. Det vanligaste sättet är att man gör såsom jag gjorde på Saga men sparar ett par av de yttersta, men det är helt och hållet för att det ska "se bra ut", för att fågeln inte ska verka stympad. Ett annat vanligt sätt är att man kapar alla de yttre vingpennorna och lämnar de inre, lite kortare fjädrarna, vilket inte skulle fungera på små fåglar som Saga då de är så lätta att de flyger ändå.

Vart jag vill komma är att de vanliga metoderna gör att fågeln ändå kan flyga någon/några meter inomhus, vilket gör risken för att de flyger bort utomhus lika stor som innan den vingklipptes. Lite vind under vingarna, och iväg flyger fågeln. Däremot blir den inte riktigt lika bra på att manövrera och flyga fort, så det är större risk att den blir tagen av rovdjur. Det andra alternativet är att klippa fågeln så hårt att den faller som en sten, slår i backen och kan göra illa sig rejält - dessutom kan den få svårt att någonsin rugga/tappa de klippta fjädrarna igen om den är klippt på det sättet, jag har hört om flera fall där man fått dra ut fjäderstumparna på hårt klippta fåglar med tång.

2. Fågeln kan åka ned i en kokande gryta, och dö hemskt.
Självklart är det bland det sista man önskar sin fågel, men fågeln ska faktiskt inte vara i köket överhuvudtaget, så länge man har några pannor eller dylikt med teflon. Fåglar har känsliga andningssystem och teflon är giftigt för dem, minsta överhettning och fågeln kan dö inom minuter, det har hänt många gånger. Och även om ni inte har något med teflon, uppmärksamhet är nyckeln - eller ha helt enkelt fågeln i buren/ett annat rum när ni lagar mat.

3. Fågeln kan åka ned i akvariet, toaletten eller dylika vattenfyllda kärl, och drunkna.
Båda har hänt mina fåglar också - en gång råkade Saga flaxa ned i toan när vi hade duschat, men faktum är att den gången var hon vingklippt, och kunde alltså inte rädda sig själv… (Jag har tappat räkningen på alla gånger Saga åkt ned i badkaret, men alla gånger utom en var när hon var vingklippt.)

Den andra gången (eller första, snarare, då det hände långt tidigare), var en dvärgpapegoja jag hade som föll ned i ett akvarium och drunknade. Men det var helt och hållet mitt fel, för A) Vattennivån var så låg att hon inte kunde klättra upp, B) Akvariet var inte övertäckt, och C) Jag var inte där! Jag hade kunnat rädda henne om jag bara haft översikt, hon hade kunnat rädda sig själv om jag hållit vattennivån tillräckligt nära kanten, och hon hade inte behövt falla i överhuvudtaget om akvariet bara var övertäckt! Täck över vattenfyllda kärl, håll koll, och fågeln ska inte behöva drunkna.


Yondo, augusti 2006, knappt fem månader gammal. Han håller just på att lära sig landa och blir SÅ stolt och glad varje gång han lyckas!

4. Fågeln kan flyga in i rutor och bryta nacken.
Jag vet inte hur många gånger mina fåglar (undulater, nymfkakaduor och större papegojor) flugit in i rutor och aldrig ens fått en skråma, men samtidigt så är det en risk, fåglar har dött när de flugit in i rutor. Det är något av en träningssak. Mina fåglar har alltid fått lära sig att här är det glas, här kan ni inte passera, så de undviker att flyga där ens om t.ex. en glasdörr är öppen. Fortfarande är det en risk, om fågeln panikflyger eller liknande, och det är svårt att förhindra genom ren uppmärksamhet som i de tidigare exemplen, men man kan alltid hänga upp saker framför fönster eller glasdörrar, eller sätta lappar på dem. Om ni tycker det blir gräsligt fult kan ni ju alltid tänka över vad ni bryr er mest om, att det är vackert hemma hos dig, eller att din fågel får behålla sin flygförmåga, det som är lika naturligt för den som att andas.

5. Fågeln kan flyga in i takfläktar.
Återigen, ursäkta för min bryskhet, men… av alla ursäkter är nog den här den dummaste. Stäng av fläkten, busenkelt! Jag lovar att den inte är farlig när den är avstängd. Saga brukade flyga upp och sitta på den ibland, och knapra på den lite.

6. Fågeln är aggressiv och attackerar alla. (Eller alla utom dess utvalda partner.)
Det här är en aningen bättre anledning än resten, men fortfarande inte tillräckligt för att se det som rätt att ta av fågeln dess flygförmåga. Oavsett vad aggressionen beror på (rädsla, hormoner eller annat), så kan du vara säker på att fågeln blir än mer frustrerad av att bli vingklippt. En fågel som är rädd tar till flykt till att börja med. Fungerar inte det så bits den. Kan den inte flyga, så kan du nog räkna ut själv hur den kommer att bete sig istället. Och om fågeln blir tyst, snäll och lugn efter att ha blivit vingklippt kan du satsa stort på att det är för att den är deprimerad.

När Saga nästan blivit uppäten av en katt så sade hon nästan inte ett knyst på en månad. Hon var chockad. Likadant betedde hon sig under tiden hon var vingklippt. Sedan jag låtit henne behålla sin flygförmåga är hon mycket mer av en personlighet än förut. Att kunna flyga är inte bara viktigt för en fågels fysiska välbefinnande (det är den bästa motion de kan få och det är bara då de flyger som deras andningssystem fungerar som bäst), det är också mycket viktigt för dess psyke. Det är nog för en mindre intelligent fågel, som en fink, om man skulle ta av den dess vingar - den skulle inte längre kunna flyga, inte kunna fly. Tänk då de extremt intelligenta papegojorna, som flyger inte bara för att ta sig från plats till plats utan för att de njuter av det, det är en rejäl underdrift att säga att deras självförtroende får sig en rejäl törn.

Så har du en aggressiv fågel som du vingklippt och finner mycket lugnare sedan dess, kan du vara rätt säker på att det helt enkelt är för att fågeln är ledsen och nedstämd för att ha blivit av med sin flygförmåga.

7. Jag vill kunna få fågeln tam.
Vingklippning förenklar verkligen inte den saken. Det skulle vara om du försöker tvinga dig på fågeln, men det är det sista man ska göra när man försöker tämja en fågel. Om något så blir den bara ännu mer rädd, för den kan inte komma undan när den vill det. Vill den komma till dig så gör den det, klippt eller ej.

8. Jag vill kunna ta med fågeln ut.
Vissa delar av mitt svar här skulle vara samma sak som på punkt ett - angående att en fågel är ändå aldrig säker som vingklippt, såvida man inte praktiskt taget stympar den.

Och kort kan man helt enkelt säga - klarar du inte att ha ett flygande djur hemma, skaffa inte en fågel!

VingarYondo.jpg
Yondos vingar - så som de ska se ut.

Frida Nyberg, 2009

Annons:
drutten2
2/4/11, 11:52 PM
#1

Mycket bra artikel.Skrattande

Minty10
2/5/11, 12:34 PM
#2

Instämmer!Skrattande Mycket bra artikell

Aviendha
2/5/11, 1:42 PM
#3

Tusen tack för att du delar med dig! Kyss

Starfall
2/5/11, 2:38 PM
#4

Mycket bra och tänkvärd artikel! Tack för att du ville dela med dig av den Glad

Ixectrona
2/5/11, 3:58 PM
#5

Tackar. Flört
Det finns ett par saker jag inte tagit upp, men då jag skrev den för två år sedan har jag ingen lust att ändra på den nu.

Det var dels ang. när Yondo tuggade av sig vingpennorna själv, och han inte kunde flyga alls på ett par månader. När han väl kunde flyga igen, om så bara väldigt lite (som trettio centimeter från min arm till en stol) och med min hjälp, sken han som en sol!

Samma när han var liten och lärde sig flyga. När han kom till mig, fyra månader gammal, brakade han in i allt, och kunde varken styra eller landa.
Men efter flera veckor av flygträning (jag lärde honom att flyga från sitt träd eller buren till min arm, och tillbaka) kunde han det, och som jag skrev i artiklen… varje gång han landade, blev han så stolt och glad.
Bilden på honom när han sitter på det lilla trädet med vingarna utspärrade, det var under flygträningen, och han höll vingarna utspärrade en stund efter varje landning, med tofsen uppe. Glad

Jag tog också upp att Saga föll i badkaret många gånger när hon var vingklippt. Något jag däremot missade var det att då hon blev tagen av en katt (vilket jag nämnde), så var hon också klippt. Jag hade varit nere och matat ormarna när jag kom upp, och såg att min dörr var lämnad öppen. Och ut kommer vår katt springande med Saga i munnen.

Han hade då gått in dit när "någon" (min syster, som en annan gång orsakade en fågels död pga. sin ovarsamhet med fåglar och dörrar) lämnat dörren öppen, hittat Saga sittande på sitt träd, skrämt ned henne, och när hon väl var på marken, var det bara att ta henne.
En ganska lik situation var det en gång för ett par år sedan när Saga hamnade på marken - ej klippt - och min Whippet kom rusande. Hon flög bort i precis rätt ögonblick. Hade hon varit klippt, hade hon varit hundmat.

Ang. det där med ungfåglar som brakar in i fönster och saker förresten… jag har fått för mig att många som vingklipper gör det just för att fågeln, som liten, inte kan flyga. Men hur ska den då kunna lära sig?
Det är samma sak som när folk aldrig går ut med hunden, för "den kan inte gå i koppel". Men herregud, den måste ju lära sig!

Jämför det med ett barn som håller på att lära sig gå. Barnet snubblar och slår sig, och föräldrarna tänker då "Såhär kan han inte ha det, vi sätter honom i rullstol livet ut så kommer han vara helt trygg och aldrig kunna slå sig igen!"
En person i rullstol är också säker från vissa faror, men mycket mer utsatt för andra.

Eller som någon sade, någon annanstans… "Du kan leva helt trygg i en rullstol i åttio år, men vill du verkligen det?"

drutten2
2/5/11, 4:35 PM
#6

Fy så sorgligt, ja det är hemskt att vingklippa dem.

annars hade ju Saga kommit ifrån katten.Rynkar på näsan

Annons:
Aviendha
2/5/11, 4:44 PM
#7

Visst kan fåglar braka in i fönster, det har hänt mig två gånger med en mycket flygkunnig nymf, men det går att komma undan det problemet rätt enkelt - gardiner (heltäckt alltid eller gå över till skirare som släpper in ljus och syn men ändå tydliggör att det är ett stopp där). Lära fågeln att fönstret är en begränsning av ytan helt enkelt. Ena gången tror jag dock att de blev ordentligt skrämda då hon mycket väl visste vart fönstret var men ändå gjorde en rejäl krasch som kunde gått riktigt illa (blodvite uppstod och hon tappade fjädrar över hörselgången) :S

Hade hon varit vingklipt hade hon inte kunnat få upp den farten och skadat sig så, men å andra sidan så hade så mycket av hennes glädje berövats henne och det är ju faktiskt min uppgift som djurägare att anpassa situation och miljö så den inte utgör fara för mitt djur.

En annan sak när det kommer till vingklippning och "tamhet" är att många rekommenderar att man klipper fågeln för att få den tam, och då gärna när man får hem den. En del är väl överens om att fågeln bör vara färdigväxt om den ens ska klippas men inte alla. (Det finns ju en uppsjö olika sätt att klippa och förhålla sig till klippning vilket kan vara värt att veta, alla gör inte likadant). Om man klipper en ungfågel så kommer den inte kunna utvecklas fysiskt helt som den ska. Muskulaturen är kanske det första man tänker på, men tekniken, motoriken och balansen påverkas med. För att inte tala om fågelns psyke.

Under utvecklingen hos alla djur (och folk) så har man ju vissa utvecklingsperioder som är lite mer "kritiska" (specialiserade beteenden tex. utvecklas under en kort avgränsad tidsperiod, man talar om inlärningsfönster, sensitiva perioder och liknande). Ett exempel är en höna som ung som aldrig får se en sittpinne (dvs. en 3D-uppfattning av sin miljö). Hon kommer som vuxen inte heller att kunna utnyttja en sittpinne även om hon får en, hon kommer ha en 2d uppfattning för att den tredje dimensionen (uppåt) saknades under hennes utveckling. Om en fågel inte kan flyga (och därmed inte heller kan korrigera balansen som det är tänkt) så kommer den inte utveckla en rad färdigheter utöver flygningen och det i sig kan mycket väl påverka deras uppfattning om sin miljö och deras förmåga att hantera sin miljö. Det finns även en risk att man får en mycket osäker individ eftersom den inte vågar lita på sina förmågor och resurser och det ger inte en lycklig individ.

drutten2
2/5/11, 9:14 PM
#8

Så sant så sant.Glad

Ixectrona
2/6/11, 1:42 AM
#9

Ja, så sant.

Kommer ihåg en jako, köpt från en viss, mer känd svensk uppfödare, som alltid klipper ungarna före leverans. De menar att klipper man dem senare i livet blir fåglarna mycket mer ledsna, men att de berövar ungarna deras chans till självförtroende tänker de inte på!

Jag har kollat runt med ett flertal fågelägare som köpt fågel från den uppfödaren, och alla säger samma sak - fågeln kan inte flyga och har dåligt psyke. Speciellt en kommer jag ihåg, då matte en gång skrev "Nu när hon är fem år gammal har hon äntligen lärt sig svänga!"

Gråter

Aviendha
2/6/11, 10:07 AM
#10

Ja, det var verkligen sorgligt att höra! Jag har inte pratat med mer än ett litet fåtal som har/haft klippta fåglar men alla de har varit övertygade om fördelarna.. Frågan är ju om jakon du nämner någonsin kommer kunna flyga riktigt bra? Den kanske kan lära sig de grundläggande och därmed ta sig fram mellan saker i hemmet hyffsat, men jag kan mycket väl tänka mig att finmotoriken inte alls fungerar som den ska och även om den kan förbättras så kommer det ta tid och det finns säkert en risk att den aldrig blir vad den skulle kunna vara - just för att fågeln inte fick chansen att forma den när den behövde..

histronica
4/3/11, 2:39 PM
#11

Tack för en både tänkvärd och inspirerande artikel

Är rätt så nybliven ägare till 2 kakariki, hona och hane

Jag visste redan att jag inte ville vingklippa dem och efter att ha läst artikeln ovan så vet jag det med än större säkerhet Glad

Klart de ska få flyga runt, mitt hem är deras hem Skrattande

Wassago
4/3/11, 11:31 PM
#12

En märklig artikel som svarar mot extremt dåliga ursäkter som i de flesta fall jag aldrig hört talas om.. Jag förstår din inställning efter att ha sett din vingklippta fågel, där kan man verkligen prata om grym stympning, Vem i hell**te klipper en fågel så?? Jag är själv för att man i vissa fall vingklipper en fågel under förutsättning av att man gör det först och främst på rättt sätt! Och sen av rätt orsaker!

Att jämföra RIKTIG vinklippning (något som din stackare inte hade råkat ut för) går på inga vis att jämföras med " att låta en människa släpa sej omkring på benstumpar", knappt ens på det sätt som din stackars pippi råkade ut för även om det var en av de värre klippningarna jag sett!

En KORREKT vinklippning görs på ett sådant sätt att fågeln kan flyga kortare sträckor 10 till 20meter. Det görs efter en komplett ruggning (så att inga blodpennor kan klippas av eller skadas under utväxt). Och man gör det endast i de fall man har en större papegoja som tillbringar den mesta av sin tid (sommartid) utomhus.

Du skriver "Det vanligaste sättet är att man gör såsom jag gjorde på Saga men sparar ett par av de yttersta, men det är helt och hållet för att det ska "se bra ut"," 

-nix, man lämnar inte de tre, till fyra yttersta vingpennorna kvar för "syns skull", man gör det endast av ett skäl och det är för att fågeln inte skall behöva använda vingmuskelaturen för att ha vingarna skall ligga som dom gör, de yttersta vingpennorna används för att avlasta då fågeln är i vila, dom "krokar i varandra" så att säga.

När jag skrev att jag tyckte din artikel var märklig så menar jag att du bygger din artikel utifrån erfarenheten av felaktig vingklippning gjort av en klåpare av skäl som är felaktiga. Och då är vi överens, för felaktig vinklippning av felaktiga orsaker är en styggelse! Annars var den mycke bra skriven så missförstå mej rätt.

Och ingen seriös papegojuppfödare skulle komma på tanken att vingklippa en fågel före ett års ålder då de djur som råkar ut för detta aldrig lär sej flyga ordentligt. Så återigen har en klåpare varit i farten!

Rätt vinklippning av rätt orsaker kan närmast jämföra med att man har en hund i koppel om man inte till 100% kan kontrollera densamma men inte vill dömma den till att sitta ständigt inlåst i en bur el voljär alternativt inomhus. Sen så bör vingklippningen som sagt utföras korrekt och vid rätt tid på året, du har på det viset en fullt flygande goja igen när hösten kommer som kan flyga runt och navigera hemma i lägenheten el huset och som då förhoppningsvis haft en fantastisk sommar ute i skog å mark! Många papegojor, typ Grå jakon och Amazoner tar sej hellst fram klättrandes och flyger endast då de måste förflytta sej över längre sträckor (dom flyger alltså inte för skoj skull, då flygningen tar stora mängder energi) utan flyger för att det är det sätt som är det tryggaste sättet för dom att ta sej fram över avstånd. Och för vissa arter pga att avstånden är oerhört långa.

Så kontentan av mitt inlägg är; Din artikel är ypperlig så till vida att den verkligen poängterar att fåglar inte skall misshandlas av klåpare som inte vet vad dom gör och varför dom gör det. Men den säger ingenting om vad korrekt vingklippning av rätt orsaker utfört av folk som vet vad dom gör kan ha för fördelar, nämligen tre-4 månader då den helt fritt kan vistas ute i trädgården flygandes mellan de närmsta träden njutandes av sommaren! För att sen komma in med starka fina flygmuskler, laddade med D-vitaminer från sommarens sol, uppfriskade över att ha fått hänga upp å ner flaxandes å lekandes mitt i ett stilla sommar regn i toppen av sitt favorit träd och full av livsglädje efter en härlig sommar i det fria.

Väl mött//Ingo

Ph77
4/8/11, 11:07 PM
#13

Tack Ingo. Välformulerat.

ph77

Annons:
Amalia.wahlström
4/26/11, 7:29 AM
#14

Jättebra artikel ! Jag har aldrig riktigt tänkt så mycket på vingklippning men nu tycker jag så som du har skrivit. Hemskt!!!

Tack för att du skrev om detta.

Mvh Amalia.

 

Amalia.wahlström
5/14/11, 8:31 PM
#15

Hej !

Ja undrar om det är någon som har sin fågel i sele när de går ut ibland istället för att den bara ska vara i buren och i så fall hur påverkar det fågeln?

Mvh Amalia. ;)

 

Ixectrona
5/14/11, 11:29 PM
#16

#15 - Jag hade sele på min Eleonorakakadua. Det går utmärkt så länge det är en bra och säker sele (eller flygdräkt), och fågeln vänjs in långsamt. Det är inte som att sätta halsband på en valp direkt.

Amalia.wahlström
5/15/11, 4:42 PM
#17

Jag förstår att det inte är lika lätt som med en hund. Jag undrar, finns det selar som är bra som finns i mindre storlekar till exempel till en katarinaparakit?

Om det finns hade jag tänkt försöka köpa en som är bra och försöka vänja min fågel vid den. (det är en katarinaparakit) Du kanske har något tips på hur man kan vänja en fågel vid sele?

Mvh Amalia.

 

Ixectrona
5/16/11, 9:52 AM
#18

Ja, det finns selar och små gojor. Aviator-selen skulle jag rekommendera då, den är i stort sett rymningssäker och inte lika klumpig som de äldre modellerna (de med spännen). Sedan finns ju flightsuits/flygdräkter.

Först måste fågeln vara helt hanteringsbar. Du måste kunna hålla i den, hålla fast huvudet, dra ut vingar osv, utan att den bryr sig. Instruktionerna till min kakaduas flydräkt är som följer… (Klippt från ett dokument, det är därför texten ser lite dum ut.)

* Låt fågeln se flygdräkten från ett lämpligt avstånd - så att den kan vänja sig vid både färgen och materialet. Minimal tid: 2-3 dagar.

* Flytta flygdräkten långsamt och succesivt närmare fågeln och buren. Minimal tid: 2-3 dagar.

* Sätt fast dräkten på din tröja och låt fågeln undersöka den under tiden ni umgås tillsammans.

* Klia eller smek fågeln med dräkten hängande runt buren, låt fågeln undersöka och leka med dräkten. Minimal tid: 2-3 dagar.

* Sätt handen i flygdräkten och klia fågeln lätt.

* När ni båda är redo att "testflyga" flygdräkten, ta bort fågelmaten för 2-3 timmar - sätt på dräkten och belöna omedelbart genom att mata fågeln. Detta blir en positiv förstärkning och distrahering.

Amalia.wahlström
5/17/11, 7:53 PM
#19

Ok tack ! :)

Jag har kollat på både flygdräkter och aviatorselar men jag trodde inte att aviatorselar fanns i så små storlekar men nu vet jag och tack för instruktionen om hur man vänjer dem, ska definitivt testa det :D

Mvh Amalia.

 

Sweelin
8/13/11, 7:48 PM
#20

Jätte bra! Håller verkligen med! Gillar verkligen det sista "Klarar du inte att ha ett flygande djur hemma, skaffa inte en fågel!" haha så sant!

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

Annons:
theraphosa
1/4/12, 11:31 AM
#21

Jag blir så glad att numera så är de olagligt att vingklippa sina fåglar som privatperson.


Aviendha
1/4/12, 12:25 PM
#22

#21 har de redan antagit förslaget? När träder det i kraft isf?

theraphosa
1/4/12, 12:56 PM
#23

#22 Jepp =D den gäller redan nu, tror de va för nårgra månader sen. Äntligen ska fåglar få andvända sina vingar som dom är skapta för. Vingklippning är vansinne enligt mig. Fåglar har vingar och SKA flyga, så är de. Vill man inte ha en flygande fågel ska man inte ha fågel.  

http://www.regeringen.se/content/1/c6/18/13/71/1ba87a20.pdf

De står nånstans under sammanfattning har jag för mig


Aviendha
1/4/12, 2:36 PM
#24

 # 23 Det du länkar till är den utredning som gjorts av djurskyddslagstiftningen som blev klar och publicerades i slutet av november 2011. Den innehåller förslag på förändringar, men dessa är inte giltiga förän de antagits och lagstiftats om. Så i skrivande stund är det fortfarande inte en gällande lag (om du inte kan påvisa aktuell lagtext och att den trätt ikraft redan, men det finns inget om det upplagt någonstans där jag kollat (tex. sjv och notisum). Även om det kan vara på gång så har det här med lagskapande sin gilla gång :)

Däremot kan jag inte hitta den delen som berör just vingklippning och förbud. Det jag hittar är detta:

Jag hoppas ju på ett vingklippningsförbud, men om det bara står att fåglar ska kunna flyga så kommer en del definitivt att hävda att en lättare klippning är okej, fågeln kan ju flyga några vingtag iaf. Eller står det mer någon annanstans i utredningen om just vingklippning än det jag hittade?

Som exempel bör fåglar endast få hållas på ett sådant sätt att deras behov av att flyga tillgodoses. Utredaren anser att få flyga bör anses vara ett grundläggande krav för hållning av alla fåglar som inte är marklevande.

redan
1/6/12, 9:32 PM
#25

Med självklart vissa undantag, hoppas jag. (i samråd med kunnig veterinär)

Fridaaaa
1/7/12, 2:31 PM
#26

Tycker det är fel att vingklippa. En fågel är gjort för att flyga, då ska dem få göra det med!

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

JohannaN
1/7/12, 7:45 PM
#27

#3 mycket bra talat:) och en underbar artikel måste jag säga:)

// Johanna.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
MimmiH
1/7/12, 8:17 PM
#28

Håller helt med föregående talare - en underbar artkel - TACK :)

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

[Stripez]
3/18/12, 10:56 AM
#29

Superbra artikel! Skrattande Jag hoppas verkligen att vingklippning förbjuds överallt, då det bara handlar om djurplågeri. Man kanske skulle satsa på att översätta artikeln till olika språk…? ;) Jag skulle hemskt gärna se att den spreds över internet!

Mvh Emma

[moanel]
3/19/12, 4:21 PM
#30

Du har helt rätt! Men jag har en liten fråga. Mina undulater vill inte gå utanför buren. Dom är ett år. Dom gjorde det inan men nu vill dom inte och dom vill inte äta grönsaker heller! någon som vet hur jag ska göra?

J
6/17/22, 1:47 PM
#31

Vingklippning borde vara strängt förbjudet!!! Bara tanken på alla vingklippta fåglar där ute gör ont i mitt hjärta. Djurplågeri!!!!!!!!!

  • Redigerat 6/17/22, 1:48 PM av Jhgfdsa
Maleficum
7/2/22, 10:54 AM
#32

"2 § Begränsning av flygförmågan hos fåglar får endast ske om

  1. fågeln är över ett år gammal,
  2. fågeln inte kan tränas att använda flygsele,
  3. begränsningen utförs genom vingtrimning, och
  4. vingtrimningen bara sker en gång om året.
    Vingtrimning ska ske på så sätt att fågeln efter begränsningen har god stabilitet och
    tillräcklig lyftkraft för att eliminera risken att den skadar sig när den försöker flyga.
    Om det finns veterinärmedicinska skäl får en fågels flygförmåga, utan hinder av
    första stycket punkt 4, begränsas mer än en gång om året."
    L80

Är de bestämmelser som gäller just nu. Tyvärr inget förbud (som man kunde önska) men iaf en del restriktioner på det (och att man i första hand ska träna dem att ha sele istället) samt att de måste få vara helt befjädrade iaf halva året.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Upp till toppen
Annons: